Hoće li KCUS zadržati status univerzitetske bolnice? Za sada dobio samo privremeno rješenje

1340

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu produženo je rješenje o zvanju univerzitetske bolnice, potvrđeno je Raportu. Rješenje je izdao rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i to dok KCUS ne ispuni formalne uvjete na osnovu kojih bi dobili status univerzitetske bolnice.

Vrlo je neobično da je praktično izdato privremeno rješenje KCUS-u, uz uvjet da dostavi dokumentaciju koja nedostaje da se procedura provede do kraja.

Obnavljanje, odnosno dodjela statusa univerzitetske bolnice mora se provesti ove godine. Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić još u maju je izdao rješenje kojim se utvrđuje da je KCUS ispunio uvjete za izdavanje prijedloga za obnovu statusa univerzitetske bolnice te se daje prijedlog da KCUS bude nastavna faza za Medicinski, Farmaceutski i Stomatološki fakultet te Visoku zdravstvenu školu.

Ipak, KCUS-u nije izdato novo rješenje o statusu i to zbog neispunjavanja proceduralnih uvjeta. Prvo, univerzitet je dobio stav vijeća samo jedne ustanove Medicinske grupacije i to Medicinskog fakulteta, dok ostala tri vijeća nisu poslali svoje stavove. Također, KCUS već četiri godine nije UNSA-i podnio izvještaj o realizaciji nastave u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pitanje je šta će se desiti ako KCUS ne dostavi potrebnu dokumentaciju do početka naredne akademske godine, odnosno do 1. oktobra? U tom slučaju bi studenti Medicinske grupacije mogli ostati bez ove nastavne baze. Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš nedavno je dobila status nastavne baze, ali samo za Stomatološki fakultet. Kako nam je potvrđeno, niti Opća bolnica niti Centar za srce Sarajevo još nisu uputili inicijativu Ministarstvu zdravstva FBiH za dobijanje statusa univerzitetskih bolnica.

Pitanje je i mora li KCUS imati status univerzitetske bolnice da bi izvodio nastavu?