Promjena imena

Indija više neće koristiti to ime, nego ono koje je svijetu daleko manje poznato?

Indijska vladajuća stranka BJP raspravlja o promjeni imena zemlje. Kritičari kažu da je taj prijedlog običan nacionalistički trik za dobivanje političkih bodova uoči izbora, piše Deutsche Welle.

Poziv na večeru koji je prošlog utorka učesnicima ovosedmičnog summita skupine G20 u New Delhiju uputila indijska predsjednica Droupadi Murmu izazvao je kontroverze. Naime, ona je u njemu nazvana "predsjednicom Bharata", što je sanskrtski naziv za Indiju.

To je izazvalo zabrinutost da hindu-nacionalistička vlada premijera Narendre Modija namjerava ukinuti službenu upotrebu engleskog imena ove zemlje. Osim toga, vlada je za ovaj mjesec sazvala vanrednu petodnevnu sjednicu parlamenta kako bi provela posebnu rezoluciju, kojom bi se dala prednost korištenju imena Bharat.

Formulacija koja se koristi u članku 1. indijskog Ustava glasi: "Indija, to jest Bharat, treba biti savez država." Tu se dakle spominje i engleski i hindu naziv zemlje, koja je stekla neovisnost 1947. nakon skoro 200 godina britanske vladavine. Naziv Bharat dolazi iz sanskrta, a njegova primjena sama po sebi nije neobična jer se Bharat i Indija koriste naizmjenično.

No indijske opozicione stranke, okupljene u savezu s kojim će se na parlamentarnim izborima iduće godine suprotstaviti vladajućoj stranci Bharatiya Janata Party (BJP), kažu da BJP griješi zato što predlaže da se naziv Indija više ne koristi.

"Iako nema ustavnog prigovora da se Indija nazove 'Bharat', što je jedno od dva službena imena zemlje, nadam se da vlada neće biti toliko blesava da potpuno odbaci ime 'Indija', koje ima neprocjenjivu vrijednost kao brend, građen više od jednog stoljeća", piše na X-u (nekadašnjem Twitteru) Shashi Tharoor, vođa oporbenog Indijskog nacionalnog kongresa (INC).

"Trebali bi nastaviti koristiti oba naziva umjesto da se odričemo svog prava na ime koje odiše historijom, ime koje je priznato širom svijeta", dodaje Tharoor.

Bharat je stvar "nacionalnog ponosa"

Vladajući BJP je objavio da će upotreba imena Bharat usaditi osjećaj nacionalnog ponosa i ojačati bogato kulturno naslijeđe zemlje. "Ovo se trebalo dogoditi puno ranije. Predsjednica je sada dala prioritet 'Bharatu'", rekao je ministar u vladi Dharmendra Pradhan. Anurag Thakur, ministar informiranja, kritikovao je one koji se protive korištenju tog imena.

Prošle sedmice je i Mohan Bhagwat, šef organizacije Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), koja je ideološka okosnica BJP-a, pozvao Indijce da prestanu koristiti ime Indija. "Naša zemlja je Bharat. Morat ćemo prestati koristiti riječ 'Indija' i početi prakticirati naziv Bharat na svim područjima. Morat ćemo našu zemlju nazvati Bharat i objasniti to drugima", rekao je šef RSS-a.

RSS - hinduistička krovna organizacija, koja je ideološka inspiracija za BJP - radila je na transformaciji indijskih hinduista, pretvarajući vjersku zajednicu u glasačko tijelo. Kritičari kažu da je cilj RSS-a uspostavljanje hinduističke prevlasti i hegemonije u zemlji s hinduističkom većinom, pri čemu se vjerske manjine zapostavljaju.

Promjena imena kao test političkog raspoloženja?

Politički analitičari tvrde da BJP želi testirati političko raspoloženje i umiriti konzervativnu biračku bazu uoči parlamentarnih izbora 2024. godine. Politička komentatorica Neerja Chowdhury smatra da BJP pokušava kod glasača "probuditi nacionalističke osjećaje".

Nije prvi put da BJP traži promjenu imena. Od 2014. ova vladajuća stranka je promijenila nazive mnogih gradova i mjesta od historijskog značaja u Indiji, kako bi progurala i legalizirala svoju hinduističku nacionalističku ideologiju.

Kritičari smatraju da BJP time pokušava izmijeniti postojeće historijsko sjećanje i ukloniti brojne simbole britanske kolonijalne vladavine.

No promjenu imena Indije neće biti lako provesti. Pravni stručnjaci kažu da je za to potreban ustavni amandman, usvojen dvotrećinskom većinom u oba doma parlamenta, koji bi ratificirala najmanje polovica indijskih država.

Politički analitičar Rasheed Kidwai kaže da su prijedlozi poput promjene imena zemlje za opozicioni savez znak da vladajući BJP postaje nervozan uoči izbora.

"Na općim izborima 2014. i 2019. u Indiji nije bilo opozicionog saveza, što je BJP-u omogućilo veliku prednost. No sada ujedinjena opozicija s jasnom izbornom strategijom izaziva nemir i nervozu u vladajućem BJP-u", kaže Kidwai za DW.