evropska unija

Intel dobio kaznu od 376 miliona eura u slučaju koji se vuče dvije decenije

Slučaj proizlazi iz antikonkurentske prakse američkog proizvođača čipova

Intel (INTC.O) je u petak kažnjen sa 376 miliona eura u antimonopolskom slučaju Evropske unije koji proizlazi iz antikonkurentske prakse američkog proizvođača čipova, od prije gotovo dvije decenije, da blokira konkurente.

Prvobitnu rekordnu kaznu od 1,06 milijardi eura iz 2009. za ukinuo je prošle godine Opći sud sa sjedištem u Luksemburgu, drugi najviši u Evropi.

Sud se, međutim, složio s Evropskom komisijom da je Intel nezakonito isključio konkurente s tržišta. To je potaknulo antimonopolsko tijelo EU da ponovno otvori slučaj.

Presuda iz 2009. teretila je Intel za blokiranje rivala Advanced Micro Devices (AMD.O).

U petak je EU nadzorno tijelo saopćilo da je ponovno uvelo kaznu za radnje između novembra 2002. i decembra 2006. kada je Intel platio HP-u, Aceru i Lenovu da zaustave ili odgode konkurentove proizvode.

"Opći sud potvrdio je da Intelova ograničenja predstavljaju zloupotrebu dominantnog tržišnog položaja prema pravilima tržišnog takmičenja EU", navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Intel je rekao da procjenjuje opcije.

"Analiziramo odluku i iznos novčane kazne kako bismo utvrdili moguće temelje i izglede za uspjeh žalbe evropskim sudovima", stoji u saopćenju kompanije.