Politika

Ispit za SDP i NS: Hoće li popustiti NiP-u i dati Plakete KS Hasanu Čengiću, Zukorliću i Ceriću?

Plakete KS Hasan Čangić Muamer Zukorlić Mustafa Cerić Skupština KS

Skupština Kantona Sarajevo održat će i sutra sjednicu, a ona bi mogla biti svojevrsni ispit za SDP i Našu stranku.

Naime, Skupština KS će sutra na sjednici razmatrati Odluku Odbora za javna priznanja KS u kojoj su predloženi dobitnici.

A, sporna su neka imena za Plaketu KS.

Tako se navodi da će, između ostalih, posthumno biti dodijeljene Plakete KS muftiji Muameru efendiji Zukorliću te bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u BiH Hasanu Čengiću. A Plaketu bi trebao dobiti i Mustafa Cerić, bivši reis.

Prijedlog je to koji je izašao iz redova NiP-a, prije svega Elvedina Okerića.

Raport je danima pokušao dobiti izjavi od Okerića na ovu temu, u kojoj bi pojasnio čime obrazlaže takav stav.

Kasnije je Okerić na TVSA kazao da ne razumije kako nekome nije jasno zašto bi Zukorlić trebao dobiti plaketu?

Zukorlić je inače bio šef Islamske zajednice u Srbiji i jedan je od vjerskih (i političkih?) ideologa Naroda i pravde. Po pitanju Kantona Sarajevo nisu poznate neke njegove zasluge.

Hasan Čengić bio je dugogodišnji šef Sabora Islamske zajednice BiH i siva eminencija SDA posebno za neke mračne poslove.

Čengić je, kako je to i sam Alija Izetbegović govorio, čovjek kojem povjerite zadatak i on će sigurno biti izvršen - bez obzira kakvu će i koliku štetu to nekome nanijeti.

Tokom rata bio je glavni 'logističar', sumnjalo se na trgovinu oružjem, prikupljao je donacije širom svijeta za građane BiH (koje su gdje?), a jedan je od onih koji se povezuju sa dolaskom mudžahedina u BiH, a koji su nanijeli ogromni štetu Armiji BiH.

I na kraju je završio na crnoj listi SAD.

Mustafa Cerić bio je reis i po svemu je kontroverzna ličnost koja je opet kroz godine rada i djelovanja povezana sa SDA. Cerić je u posljednje vrijeme u žižu javnosti stigao kada je u Kini podržao 'borbu protiv Ujgura', pa se od njega ogradila čak Islamska zajednica koju je nekad vodio.

Kakvi su dakle motivi NiP-ovog Okerića da baš ovim likovima da plaketu nije do kraja jasno, no takav potez izazvao je protivljenje unutar koalcije Trojka.

Prema informacijama Raporta, na Odboru su ruku za ovakav prijedlog za dodjelu Plakete KS digli i predstavnici SDP-a i NS-a, da bi kasnije već promijenili stav pod pritiskom svojih partijskih centrala.

I sad je pitanje da li će ovi prijedlozi dobiti podršku, a to će biti posebno važno za SDP i NS koji se pozicioniraju kao lijevo-liberalne partije u kojima radikalizam (bilo koje vrste) ne dolazi u obzir.