Kadrovska križaljka za novu Vladu KS – Svi zaboravljaju jedan važan detalj

8133

Nakon što su se slegli rezultati lokalnih izbora u BiH, prije svega u Sarajevu, krenule su špekulacije ko će činiti novu Vladu Kantona Sarajevo.

Iako imenovanje nove Vlade nije direktno vezano za lokalne izbore, stranke Četvorke su ovaj završetak proces ostavili za period nakon izbora.

Nakon što je trenutni premijer KS Mario Nenadić podnio ostavku, ovaj proces je stigao u fokus pažnje javnosti.

U međuvremenu krenule su špekulacije ko će činiti Vladu KS odnosno koga će stranke Četvorke postaviti za premijera.

Od ranije se spominje povratak Edina Forte (NS), međutim taj prijedlog još nije razmatran od strane čelnika ova koalcije – Elmedina Konakovića, Predraga Kojovića, Nermina Nikšića i Ibrahima Hadžibajrića.

Prema saznanjima Raporta, iako se u javnosti špekulira o imenima, stranke Četvorke još uvijek nisu raspodijelile resore.

Ono što je važno istaći, a što se zaboravlja jeste da su lideri Četvorke još ranije dogovorili da će proces imenovanja Vlade KS u potpunosti obrnuti.

Šta to znači?

Prije nego je 18 zastupnika u Skupštini KS predalo svoje potpise za smjenu trenutne Vlade KS, dogovoreno je da se niti jedan ministar ili premijer ne imenuje bez da se s tim složi svih 18 zastupnika.

Na takvom principu insistirali su Damir Nikšić, Segmedina Srna i Aljoša Čampara.

To znači da će se Vlada prvi put imenovati tako da su u proces uključeni i zastupnici koji moraju dići svoje ruke za to, a ne kao do sada da o svemu odlučuju lideri stranaka koji uopće ne sjede u Skupštini.

Imena

Što se imena tiče u javnosti se pojavljuje nekoliko. Od Forte (kojo objektivno ima male šanse da se vrati na premijersko mjesto), do Adnana Delića, kandidata za načelnika Novog Grada.

Spominje se i ime Lejle Brčić. Kako nam je rečeno, ona jeste u opciji da se vrati u Vladu, ali ne kao premijer.