Svijet

Kina je zaustavila prvi talas zaraze. Sad strahuju od onih koji se vraćaju kući

Kina je prijavila rekordan porast u uvezenim slučajevima koronavirusa dok se Kinezi vraćaju kući iz inozemstva, te se povećava strah od drugog vala zaraze u trenutku dok se zemlja oporavlja od prvog izbijanja.

Svi novozaraženi slučajevi u Kini – njih 41 – uvezeni su iz inozemstva, objavila je u subotu nacionalna zdravstvena komisija čime se ukupan broj takvih slučajeva popeo na 269.

Peking i Šangaj glavne su ulazne tačke za povratnike, od kojih su mnogi studenti koji studiraju u inozemstvu, prema službenim izvješćima. Morali su se vratiti nakon što su se mnogi kampusi u SAD-u i Evropi zatvorili kako bi zaustavili rapidno širenje zaraze.

Zbog uvezenih slučajeva pooštrena su ograničenja karantene u zemlji. Zdravstvena komisija u Guangdongu rekla je u subotu da putnici koji su ušli u pokrajinu Guangdong iz inozemstva moraju ostati 14 dana u karanteni u stanovima ili zajedničkom centru za karantenu na svoj trošak.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini u petak navečer iznosi 81.008, rekle su zdravstvene vlasti. Broj umrlih je 3255, što je mnogo sporija stopa nego u danima vrhunca krize.

Budući da nema slučajeva lokalne transmisije već treći dan zaredom, dužnosnici su ublažili ograničenja, čak i u središtu epicentra Wuhanu, u kojemu je zabilježeno svih sedam novih smrtnih slučajeva.

U subotu je službena novinska agencija Xinhua objavila da će trgovine u stambenim zajednicama bez prijavljenih novozaraženih slučajeva nastaviti s radom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare