BHDoktor

Kiseli kupus – dostupna i jeftina namirnica može učiniti čuda za jetru i srce

Kiseli kupus glavice kiselog kupusa

Kiseli kupus je zaštitni znak zime i jedna jeod najdostupnijih i najjeftinijih supernamirnica. Prava je riznica vitamina C, K i B6, vlakana, željeza, bakra, mangana, folata i kalija. Riječ je o fermentiranoj namirnici koja prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna. Ona ne samo da pomažu očuvanju optimalnog funkcioniranja probave nego su i važna potpora imunosnom sistemu s obzirom na to da je gotovo 80 posto imunosnog sistema upravo u našim crijevima. Osim toga, probiotici pomažu i u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije.

Bogatstvo vitamina

Kupus sadrži i antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji pomažu u smanjenju oštećenja DNK, sprečavaju mutaciju ćelija i blokiraju prekomjerni rast ćelija koje dovode do razvoja tumora. I sam proces fermentacije kupusa također može stvoriti posebne biljne spojeve koji su korisni za zdravlje.

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaestercu. Potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni holesterol.

Kiseli kupus jedan je od rijetkih biljnih izvora menakinona, poznatog kao vitamin K2. On smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti tako što sprečava nakupljanje kalcija u žilama. Također, ima i važnu ulogu u zdravlju kostiju.