BHDoktor

​Kolač od nutelle i cimeta – gotov za 15 minuta!

Zahvaljujući njegovim svojstvima i prefinjeno slatkastom mirisu i ukusu, cimet rado dodajemo u vruće napitke ili kolače i mafine. Mnogi ga uglavnom koriste kao dodatak pitama i kolačima. Međutim cimet nudi mnogo više od toga i zaista bi bila šteta koristiti ga samo kao dodatak jelima.

Poznato je da cimet može da ublaži čitav spektar zdravstvenih tegoba - od gastritisa, preko srčanih oboljenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija. 

Ukoliko postoji dilema u kojem obliku cimet treba da se nalazi u svakoj kolekciji začina, odgovor je – oba, i mljeveni i u obliku štapića, i to zbog lakše primjene. Naime, štapić cimeta vrlo je praktičan u pripremi aromatičnih napitaka i kompota, a prije posluživanja jednostavno se izvadi. Mljeveni cimet će, s druge strane, dati izvrsnu aromu svežem voću i kolačima, posebno onima od jabuka.

Iako se u evropskim kuhinjama ovaj prodoran i mirisan začin većinom koristi u pripremi poslastica, u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja i Bliskog istoka koristi se u pripremi različitih slanih jela.

Cimet se vrlo često koristi u poslasticama s voćem i orašastim plodovima, kao što su pita od jabuka i šljiva. Kada govorimo o namazima, nutella je odlična u kombinaciji sa cimetom. Ako nemate ideju šta biste spremili, a jede vam se nešto slatko, kolač od Nutelle i cimeta odlična je ideja. 

Sastojci za kolač od Nutelle i cimeta

  • 175 g omekšalog maslaca,
  • 175 g šećera,
  • 3 jajeta,
  • 200 g oštrog brašna,
  • 1 kašičica praška za pecivo,
  • 2 kašičice mljevenog cimeta,
  • 4 kašike mlijeka,
  • 4 kašike nutelle ili drugog namaza s lješnjacima,
  • 50 grama lješnjaka, grubo nasjeckanih.

Priprema

  1. Rernu zagrijete na 180 stepeni, namastite lim za pečenje.
  2. Maslac, jaja, šećer, brašno, prašak za pecivo, cimet i mlijeko stavite u veliku posudu i miješate drvenom kuhačom 2- 3 minute ili električnim mikserom 1-2 minute.
  3. Tri četvrtine smjese stavite u posudu za pečenje i poravnajte površinu. Sada na red dolazi Nutella. Stavite 4 kašike ​Nutel​l​e bez da ih razmazujete. Sve prekrijete ostatkom smjese, lagano kašikom pomiješate sa ​Nutellom u nekoliko pokreta te zagladite površinu.
  4. Posipajte lješnjacima i pecite 1 sat i 10 minuta.
  5. Ostavite da se hladi 10-ak minuta, izvadite iz posude i okrenite.