Svijet

Maloljetne osobe u Kini će smjeti koristiti mobitel maksimalno dva sata dnevno?

Kineska regulatorna tijela predložila su pravila prema kojima bi osobe mlađe od 18 godina mogle provesti maksimalno dva sata dnevno na njihovim pametnim telefonima. Državno regulatorno tijelo za kibernetički prostor saopćilo je kako želi da se maloljetnim osobama zabrani pristup internetu na njihovim mobitelima od 22 sata do 6 ujutro, prenosi Sky News.

Prema predloženim pravilima, korisnici od 16 do 18 godina mogli bi provesti dva sata dnevno na mobitelima, djeca od osam do 16 godina dobila bi jedan sat, dok bi djeca do osam godina imala samo osam minuta. Prijedlog dolazi u trenutku kada su kineske vlasti sve više zabrinute zbog stope kratkovidnost i ovisnosti o internetu među mladima te naglašava želju Pekinga da ima veću kontrolu nad digitalnim životom u Kini.

"Trebat će puno truda i dodatnih troškova"

Ako se nacrt pravila Kineske administracije za kibernetički prostor (CAC) usvoji, to bi moglo imati implikacije na firme koje pokreću neke od najvećih kineskih mobilnih aplikacija poput TikTokovog vlasnika ByteDance. CAC navodi da bi pružatelji usluga morali postaviti vremenska ograničenja prema predloženim reformama, ali bi roditeljima bilo omogućeno da odustanu od ograničenja za svoju djecu.

Kineske vlasti ranije su rekle da će podržati razvoj tehnoloških divova, ali analitičari tvrde da bi dnevna ograničenja upotrebe mobitela stvorila glavobolje za internetske firme. "Puno truda i dodatnih troškova treba za pravilnu provedbu ovih novih regulatornih zahtjeva", kazao je odvjetnik Xia Hailong.

Već je uveden policijski sat za maloljetne igrače videoigara

"I rizik od nepoštivanja pravila također će biti vrlo visok. Stoga vjerujem da bi mnoge internetske firme mogle razmisliti o izravnoj zabrani maloljetnicima korištenja njihovih usluga", dodao je.

Ovaj prijedlog regulatora je nastavak na vladin policijski sat za igrače online videoigara mlađe od 18 godina koji je uveden još 2021. i zadao je veliki udarac divovima igara poput Tencenta.

Platforme za dijeljenje videa kao što su Bilibili, Kuaishou i ByteDance od 2019. nude "tinejdžerske načine rada" koji korisnicima ograničavaju pristup sadržaju i trajanje korištenja. ByteDanceova aplikacija Douyin slična TikToku zabranjuje tinejdžerima da je koriste du#e od 40 minuta.