Film

Najuspješniji film u 2022.: Novi Avatar uspio je nadmašiti čak i ovaj filmski hit

Film Jamesa Camerona Avatar: Put vode službeno je nadmašio Top Gun: Maverick i postao film s najvećom zaradom na kinoblagajnama u 2022., piše Variety. Nastavak hita Avatar iz 2009., koji je postao najuspješniji film u historiji, zaradio je 1,51 milijardu dolara na svjetskim kinoblagajnama. Tako je postao najuspješniji film u 2022.

Avatar: Put vode trenutno se nalazi na 10. mjestu liste najuspješnijih filmova svih vremena. Očekuje se da će se i dalje nastaviti uspinjati.

Rekordna zarada

Osim novog Avatara, od svih filmova koje smo mogli gledati u kinima prošle godine, jedino su novi Top Gun i film Jurski svijet: Carstvo prešli granicu od zarađenih milijardu dolara. Cameronov blockbuster to je učinio u samo 12 dana od početka prikazivanja.

Podsjetimo, novi nastavak Top Guna donedavno je bio na prvom mjestu s 1.489 milijardi zarađenih dolara na globalnom nivou.

Avatar: Put vode Jamesa Camerona koštat će između 350 i 400 milijuna dolara te je najskuplji film svih vremena. Dsad su rekord predstavljali rijetki spektakli s cijenom između 250 i 300 miliona, no kad se analiziraju holivudske brojke, to vodi do prilično kompliciranih zaključaka.

Spider živi među Na’vijima i prijatelj je djece očeva mrskog neprijatelja, bivšeg marinca Jakea Sullyja (Sam Worthingon). On se, baš poput Camerona, trajno preselio na Pandoru i odabrao život u avatarskom tijelu kad se zaljubio u domorodačku ratnicu Neytiri (Zoe Saldana). Stao je na stranu njenog naroda kao vođa ustanka protiv ljudske eksploatacije Pandorinih resursa.

Mir i spokoj

Sada destruktivni ljudi, ili “nebeski narod”, kako ih zovu Na’vi, žele kolonizirati Pandoru, pretvoriti je u “novi dom za čovječanstvo”, s obzirom na to da je Zemlja sve manje podesna život. “Povratak nebeskog naroda” na Pandoru je neminovan, a s ljudskim kolonizatorima stiže i avatarski Quaritch kako bi se osvetio Jakeu.

Godine porodičnog mira i spokoja bivaju naglo prekinute za Jakea, Neytiri, njihove sinove Neteyama i Lo’aka i usvojenu kćerku Kiri. Kiri je rođena iz avatara pokojne dr. Grace Augustine u tumačenju Sigourney Weaver, koja zahvaljujući računalnim efektima glumi i 14-godišnjakinju.