Ministar sigurnosti

Nešić: Drago mi je da SIPA provjerava Schmidta. Želimo odgovore na neka pitanja

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je za ATV da mu je drago što SIPA provjerava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegov boravak i poručuje da isto očekuje i od ostalih agencija koje su dobile dopis.

"Drago mi je što SIPA postupa u skladu sa svojim nadležnostima i što ćemo napokon da utvrdimo da li gospodin Schmidt legalno ili ilegalno boravi u BiH.

Željka Cvijanović i ja kao ministar sigurnosti BiH smo tražili od nadležnih policijskih agencija da nam dostave po kom osnovu se Schmidt nalazi u BiH, a poseban akcenat smo stavili na njegovo naoružano obezbjeđenje, radi se o strancima.

Zanima nas ko im je dozvolio da nose oružje, kako su unijeli oružje u BiH i da vidimo da li je to u skladu sa zakonom, odnosno da li se oni ovdje nalaze legalno ili ilegalno. Kada dobijemo potpune odgovore, u skladu sa njima ćemo i postupiti. Isto sam zatražio od Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, kao i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela", kaže Nešić.

Nešić je uputio zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova BiH, SIPA, Službi za poslove sa strancima i Graničnoj policiji u kojem je zatražio odgovor na pitanje po kojem osnovu se Schmidt nalazi u BiH i po kojem osnovu lica koja ga čuvaju nose oružje i ko im je to dozvolio.

"Očekujem njihovo postupanje, kao i postupanje Tužilaštva BiH koje treba da postupi po dopisu člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i po mom dopisu i da nam jasno i glasno odgovori da li je Schmidt ovdje legalno ili ilegalno kao što pretpostavljamo", rekao je Nešić.