Vijesti

Nije prošla inicijativa da se ukinu nazivi ulica po fašistima i ustašama. SDA bila suzdržana

Inicijativa Igora Stojanovića, šefa Kluba SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, da se promijene nazivi ulica koje nose imena osoba koje su povezane sa fašizmom i ustašlukom u Sarajevu, nije dobila neophodan broj glasova.

Za je glasalo 15 zastupnika. Suzdržani su bili zastupnici SDA, NiP-a i BOSS-a.

Stojanović je u svojoj inicijativi naveo da brojne ulice nose imena ljudi koji su bili povezani s fašističkim režimima ili ih hvalili.

“U namjeri da Sarajevo ostane visoko uzdignuta čela na strani antifašizma, kao i da svi građani Kantona Sarajevo osjećaju svoje ulice slobodnim od fašista i da svi zajedno budemo ponosni na njihove nazive, molim vas da podržite ovu inicijativu.

Mustafa Busuladžić, intelektualac koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Jevreja, dobio je dio nekadašnje ulice Fuada Midžića – narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata koji je, nakon što je preživio logor Jasenovac, poginuo u posljednjim danima oslobađanja Sarajeva od ustaša i nacista. Fuad Midžić danas nema svoju ulicu u Sarajevu, a ulica na Breci danas nosi imena Asima Ferhatovića i pet mladomuslimana – Busuladžića, Esada Karađozovića, Fikreta Ploče, Rušida Prgude i Asafa Serdarevića”, rekao je Stojanović.

Asaf Serdarević je bio jedan od osnivača organizacije “Mladi muslimani”. Priključio se jedinici Muhameda efendije Pandže. Uhapsili su ga i strijeljali partizani u Vitezu 1944. godine. Muhamed efendija Pandža godinama je predsjedavao Merhametom. Bio je jedini hodža u NDH povorci koja je u maju 1941. prošla kroz Sarajevo. Zagovarao je osnivanje SS Handžar divizije i bio glavni tvorac memoranduma Hitleru od 1. novembra 1942. Kasnije je promijenio stavove pa se nakratko priključio partizanima. Nakon rata, sud časti ga je kaznio na 10 godina zatvora.

Još jedan bosanskohercegovački narodni heroj iz Drugog svjetskog rata je izgubio svoju ulicu – ulica i čikma Ranka Šipke danas se zovu Reisa Fehima Spahe, šestog reis-ul-uleme u vrijeme NDH. Ulice 7. septembra, Prvomajska i Partizanska danas nose ime Sulejmana Pačariza Hodže, pukovnika Hrvatskih oružanih snaga i “junaka iz Hrvatskog Sandžaka”.

Svoje ulice u Sarajevu danas imaju i Husein Đozo, koji je bio imam 28. regimente Handžar divizije. Nakon rata osuđen je na pet godina zatvora i na gubitak građanskih prava. Osman efendija Rastoder, koji je bio optužen za masakre nad civilima, osuđen je i pogubljen kao ratni zločinac. Postoje i dvije ličnosti koje su služile kao administrativci u NDH. Alija Nametak, bio je direktor Hrvatskog državnog kazališta u Sarajevu za vrijeme NDH po kojem je ime dobile jedna od sarajevskih ulica, kao i škola.

Enver Čolaković bio je NDH-ov ataše za kulturu u Mađarskoj, kao i Pavelićev blizak suradnik po kojem je takođe jedna od sarajevskih ulica dobila ime. Poznato je da jedna od sarajevskih opština je namjeravala dati ime po Enveru Čolakoviću, navodi Stojanović”, rekao je Stojanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare