Presuda Kovačević

Ogrešević: Nova presuda Evropskog suda treba biti osnov svih budućih pregovora

Nermin Ogrešević, NES BiH,

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević dao je svoj komentar na novu presudu Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića.

"Presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) prema kojoj Bosna i Hercegovina treba biti jedna izborna jedinica pri izboru članova Predsjedništva BiH te da se svi građani moraju pitati pri izboru
delegata Doma naroda Parlamentarne skupšine Bosne i Hercegovine potvrdila je ispravnost stavova NES-a koje smo zastupali tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava u Neumu i Sarajevu", naveo je on.

On dalje navodi kako presuda Evropskog suda treba biti osnov svih budućih pregovora.

"Nešto što će zastupati sve one političke snage koje žele da Bosna i Hercegovina bude uređena kao evropska, demokratska država u kojoj ima dovoljno prostora za sve naše građane, pravoslavne, katoličke, islamske, kao i svih drugih vjeroispovijesti. Upravo to je NES zastupio tokom svih pregovora i nije niti pedlja odstupio od tih stavova", rekao je Ogrešević.

Dodaje i da je ovo prilika da se konačno okonča sistemska diskriminacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana dejtonskim
uređenjem.

"Uostalom, to će Bosna i Hercegovina svakako morati uraditi ukoliko želi biti dio Evropske unije. Zbog toga ne treba dozvoliti nikakva kalkulisanja i popuštanja kada je u pitanju provedba ove važne presude Evropskog suda za ljudska prava", zaključio je predsjednik NES-a.