Sport

Olimpijski prvak bori se s depresijom, život mu je uništen: Osjećaš se kao da umireš

olimpijski prvak harting

Bivši olimpijski prvak u bacanju diska Christoph Harting (33) prvi put je govorio o svojoj depresiji i napadima panike. Harting je držao bolest pod kontrolom jedno vrijeme, ali u jednom trenutku je posustao i više se nije mogao boriti.

"Zamislite da se probudite i ležite ispod ogromnog, velikog, teškog, crnog pokrivača. I ne možete ga spustiti. Ne možete čak ni budilicu isključiti", rekao je za njemački dnevnik Berliner Zeitung.

Atletska gromada od 2,07 metara potražio je pomoć stručnjaka, dobio je psihoterapeutsku te psihološku njegu i lijekove.

"To je bilo grozno. Osjećaš se kao da umireš. To je nevjerovatna borba koja te čini nevjerovatno umornim", rekao je poznati bacač diska koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Nekoliko teških životnih udaraca promijenilo je Hartingov život. Nakon rastave od supruge, osvajač zlatne medalje nekoliko mjeseci nije imao vlastiti stan.

Osim toga, izgubio je mjesto u reprezentaciji, te je bio samo sjenka nekadašnjeg prvaka. Sport i atletika pomažu Hartingu da se oporavi, Nijemac se želi vratiti na veliku scenu. Ipak, vjerovatno će propustiti iduće svjetsko prvenstvo u Budimpešti, jer nije ispunio normu, ali njegov cilj ostaju Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.