Politika

Online peticija: Građani FBiH traže isti zdravstveni tretman tokom pandemije i donošenje novih mjera

Na platformi Online peticija pojavila se inicijativa kojom građani Federacije BiH traže isti zdravstveni tretman tokom pandemije Covid-19. Pojašnjenje poziva, kojeg potipsuju građani FBiH, prenosimo u cijelosti:

Mi, građani Federacije BiH zahtijevamo:

 1. Da se odmah objave spiskovi osoba koje su testirane na koronavirus od 5. 3. do 23. 3. 2020. godine. Ovaj zahtjev se odnosi na 250 jedinih testova koje je KCUS imao (prema izjavi direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović od 18. 3. 2020). Želimo imena 250 testiranih osoba i objašnjenje prema kojim kriterijima su isti testirani!
 2. Zahtijevamo hitnu nabavku testova na Covid-19 i masovno testiranje građana, počevši od rizičnih grupa (dijabetičari, onkološki pacijenti, hronični bolesnici, osobe koje su u svakodnevnom kontaktu sa javnosti – prodavači, radnici na šalterima, zaposleni u preduzećima za održavanje čistoće, ali i svih građana koji imaju simptome na virus)!
 3. Tražimo isti tretman svih građana, prema Zakonu u pravima, obavezama i odgovornosti pacijenata FBiH, Član 3: “Zabranjuje se svaki vid diskriminacije na osnovu rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, genetskog nasljeđa, jezika, religije ili vjerovanja, političkih i drugih uvjerenja, nacionalnog i socijalnog porijekla”.
 4. Tražimo pod hitno da se svaki dan javno objavljuju podaci o javnim nabavkama sve medicinske opreme s podacima: Ko su dobavljači, na osnovu kojih kriterija su izabrani, koje su cijene pojedinačnih artikala i kojim zdravstvenim ustanovama će nabavljeni artikli biti isporučeni i kada?
 5. Zahtijevamo da se otvori dovoljan broj telefonskih linija za podršku građanima koji sumnjaju da su zaraženi virusom, te da na telefonskim linijama rade stručne osobe koje mogu dati pravovremene informacije.
 6. Tražimo da se zdravstvenim radnicima odmah obezbijedi adekvatna oprema za rad i komunikaciju s pacijentima, kako bi se zaštitilo zdravlje zdravstvenih radnika koji za sada imaju samo rukavice i maske!
 7. Tražimo da se građanima, umjesto bilboarda samopormocije pojedinih osoba, iskoristi javni prostor da se obznani sljedeće: Koji su kriteriji za testiranje na Covid-19?
 8. Tražimo da se objave biografije članova Kriznog štaba FBiH i Kriznih štabova u svim kantonima u FBiH kao i podaci o tome: Koliko njih su infektolozi, epidemiolozi, zdravstveni radnici i na osnovu kojih kriterija su isti izabrani te kakva iskustva imaju do sda u prevenciji epidemija? Tražimo da Krizni štab FBiH i kantona vode stručne osobe.
 9. Tražimo svaki dan podatke o tome: Koliko osoba je testirano, koliko oboljelo, koliko umrlo, koliko hospitalizirano, a koliko je oboljelih u kućnoj izolaciji, na području FBiH i kantona pojedinačno?
 10. Zahtijevamo da se ukinu svi paušali svim zastupnicima na svim nivoima vlasti kao i svi honorari članovima Komisijama koje ne zasjedaju i ne rade zbog pandemije i da se ista sredstva usmjere za socijalno ugrožene kategorije društva!
 11. Zahtijevamo da se posebno tretiraju teške socijalne grupe, koji mogu biti potencijalni masovni prenosioci bolesti, i to zbog nemogućnosti da sebi priušte sredstva za dezinfekciju i samozaštitu (Romi, migranti i drugi). Da im se minimalno obezbijede pokretni toaleti zvani “Toi Toi” kako ne bi vršili nuždu na zemljištu i dalje širili razne vrste bolesti!
 12. Tražimo da se formira nezavisna komisija sastavljena od građana, nevladinog sekora i stručnjaka, koja će prisustvovati svim sjednicama Kriznih štabova na svim nivoima i zdravstvenih institucija: Ministarstva zdravstva FBiH i svih kantona, Fondova i zavoda za javno zdravstvo FBiH i svih kantona, kako bismo imali uvid u mjere koje donose te utrošena sredstva za nabavku medicinske opreme. Komisija bi imala pravo uvida u rad svih zdravstvenih institucija koje finansiraju građani iz poreza i doprinosa na plate i honorare.
 13. Zahtijevamo da Vlada FBIH donese hitni paket preventivnih mjera saniranja ekonomskih posljedica tokom i nakon pandemije za pomoć radnicima koji ostaju bez posla i privatnim preduzećima koja ne posluju zbog pandemije.
 14. Zahtijevamo krivičnu odgovornost i pravosudno gonjenje onih koji su bili dužni i odgovorni da na vrijeme izvrše nabavku i kupovinu testova i druge medicinske opreme vezane sa virusom Covid-19.
 15. Tražimo krivičnu odgovrnost svih onih koji su nastavili da prisustvuju javnim okupljanjima i/ili organizuju ista, nakon proglašenja svjetske pandemije 11. 3. 2020!

Ukoliko se što prije Vlada FBIH i vlade 10 Kantona ogluše o ovim zahtjevima, javnost ćemo informisati o daljim koracima koje će građani, poreski obveznici koji finansiraju rad svih vlada i zdravstvenih institucija, dalje preduzeti s ciljem sprečavanja korupcije, kriminala, a koji mogu rezultirati smrću stanovnika Federacije BiH.

Građani Federacije BiH.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare