Politika

Otkrivamo nove detalje: Bećirović dobio podršku NiP-a i NS-a za kandidaturu, ali dva su problema. Sve bi se moglo znati do 26. aprila

U idućih osam dana trebalo bi se konačno znati da li će Denis Bećirović biti zajednički kandidat stranaka Trojke (SDP, NiP i NS).

Naime, rukovodstva ovih stranaka obavili su nekoliko razgovora, a ime oko kojeg su se uglavnom svi složili jeste ime Denisa Bećirovića, koji je trenutno delegat u Domu naroda BiH.

Kako je Raportu rečeno, iako se tražio nestranački kandidat kojeg bi sve stranke podržale na kraju je se ipak odlučilo na prepoznatljivog SDP-ovca.

Prema svim kalkulacijama i anketama Bećirović je jedini kandidat koji bi - uz veću podršku koalicije - mogao pobijediti Bakira Izetbegovića kojem naruku ide i sve izvjesnija kandidatura Željka Komšića.

Naime, poznato je da Izetbegović ima svoje standardno glasačko tijelo, dok Komšić 'kupi' glasove uglavnom Bošnjaka, građanski orijentiranih, ljevičara, pa čak i onih desno orijentiranih patriota.

Bećirović kao deklarisani ljevičar sa izraženom crtom patriotizma i konzervatizma uživa veliku podršku kako među lijevo orijentiranom biračkom tijelu tako i pi onih probošnjački orijentisanih. Kao takav itekako može parirati u utrci za člana Predsjedništva BiH te uzeti dio glasova i Izetbegoviću i Komšiću.

Kada se Bećirović kandidirao 2018. godine, osvojio je 173.282 glasa, i bio je drugoplasirani iza Šefika Džaferovića koji je imao 189.260 glasova. Ipak, mnogi su tvrdili da je stvarni pobjednik Bećirović, jer je te godine uočen ogroman broj nepravilnosti.

Što se tiče kandidature ove godine, njega su, kako nam je preneseno, spremni podržati i NiP i Naša stranka. No, dvije su moguće smjetnje.

Prva je da je sam Bećirović nekoliko puta na organima SDP-a jasno istakao da ne želi biti kandidat - ni SDP-ov niti zajednički u okviru Trojke.

Bećiroviću, kako nam je rečeno, najviše smetaju unutrašnji odnosi u SDP-u odnosno nejedinstvo unutar partije, što je ujedno i druga smetnja.

Dio SDP-a spreman je podržati njega kao kandidata, dok jedan dio predvođen Vojinom Mijetovićem želi Nermina Nikšića kao kandidata. To bi značilo i da Trojka neće izaći zajedno na izbore, jer ni NiP ni NS ne mogu podržati Nikšića u toj utrci.

Ipak, konačna odluka je ipak na samom Bećiroviću. Ukoliko bi on jasno rekao da bi prihvatio kandidaturu, u SDP-u bi se našla komotna većina koja bi je i podržala.

Kao konačni rok, kako saznaje Raport, postavljen je 26. april. Tad bi, prema našim saznanjima trebao biti održan Savjet SDP-a u Konjicu na kojem bi tema trebala biti upravo kandidatura. Nije isključeno ni da će na ovaj savjet biti pozvane i delegacije partnerskih stranaka NiP-a i Naše stranke.

U međuvremenu, kako nam je rečeno, sa Bećirovićem će razgovarati brojne ugledne ličnosti kako bi ga ubijedile da prihvati kandidaturu. Već prva 'posjeta' trebala bi biti ove sedmice kada će s njima razgovarati Predrag Kojović i Sabina Ćudić iz Naše stranke.