Svijet

Ozbiljne optužbe Zaharove: Priština želi vojni sukob, Zapad pokušava neutralizirati Srbiju

Lokalni Srbi na sjeveru Kosova kamionima su blokirali magistralnu cestu u blizini graničnog prijelaza Jarinje, u općini Leposavić. Besim Hoti iz Kosovske policije potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u mjestu Rudare kod Zvečana blokirana magistralna cesta Priština-Raške. Selo Rudare nalazi se pet kilometara od Mitrovice.

O napetostima u Kosovu se oglasila i Rusija koja optužuje EU i SAD da preko Prištine destabiliziraju situaciju i pokušavaju obespraviti lokalne Srbe.

"Pozivamo Prištinu i SAD i EU koji stoje iza toga da prestanu s provokacijama i poštuju prava Srba na Kosovu", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Također je odluku Prištine od 1. avgusta o primjeni pravila o ličnim dokumentima nazvala korakom ka protjerivanju Srba s Kosova.

"Lideri Kosovara znaju da Srbi neće ostati ravnodušni kada je riječ o direktnom napadu na njihove slobode, te namjerno eskaliraju kako bi pokrenuli vojni scenarij. Naravno, na čelu napada je i Beograd, koji Zapad želi dodatno 'neutralizirati' rukama kosovskih Albanaca”, rekla je Zaharova.

Navodi i da "posrednička misija EU-a na Kosovu nije uspjela".

"Ovakav razvoj događaja još je jedan dokaz neuspjeha posredničke misije Evropske unije. Ovo je i primjer kakvo je mjesto u Evropskoj uniji pripremljeno Beogradu koji je Beogradu de facto ponudio da se pomiri s obespravljivanjem svojih sunarodnjaka", rekla je.

Ruska Federacija poziva Prištinu, SAD i EU koji stoje iza nje da prestanu s provokacijama i poštuju prava Srba na Kosovu, rekla je Zaharova.

Blokade dolaze dan uoči stupanja na snagu dvije odluke vlade Kosova o srpskim registracijskim oznakama i dokumentima. Vlada je objavila da će 1. avgusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Taj dokument izdavat će se na svim kopnenim i zračnim prijelazima i vrijedit će 90 dana, kao i dokument koji srpske vlasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju. Ovaj dokument dobit će i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacijski dokument, ali moraju imati rodni list, piše Radio Slobodna Evropa.

"Ljudima koji dolaze iz Srbije na Kosovo nećemo uzimati dokumente, dodat ćemo im deklaraciju. Dakle, oni dolaze s dokumentima koje je izdala Srbija, mi ih ne uzimamo, ali im izdajemo deklaraciju jer već 11 godina Srbija se ponaša isto prema svakom građaninu naše Republike kada prijeđe granicu i ode u Srbiju. Dakle, od sutra će imati još jedan dokument", rekao je ranije premijer Kosova Albin Kurti.

Također, u ponedjeljak bi trebala stupiti na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.