Nauka

Pfizer: Vjerojatno ćemo se i u narednim godinama morati vakcinisati protiv covida

Ben Osborn, direktor farmaceutske tvrtke Pfizer, kazao je da će nam booster doze vakcine protiv covida-19 vjerojatno trebati i u predstojećim godinama, ali još se ne zna hoće li se one primjenjivati svakih šest mjeseci ili jedanput godišnje.

Kada je posrijedi omikron varijanta koronavirusa, Osborn kaže da zasad još čekamo razne nove podatke o novome soju virusa, ne samo od Pfizera i BioNTecha već i od vlada i zdravstvenih sistema iz cijelog svijeta. 

“Mislim da već sada imamo osnovne podatke o virusu, a i saznanja o mutacijama vrlo su dobro dokumentirana”, kazao je. 

“Još nam trebaju saznanja o trima faktora- o razini prijenosa nove varijante i o tomu hoće li ona ‘istisnuti’ deltu, potom moramo znati kakav je utjecaj omikrona na hospitalizacije i potencijalni smrtni ishod u slučaju težeg oblika bolesti, i treće, vrlo važno saznanje o tomu koliko učinkovito vakcine djeluje na ovu varijantu.”

“U sedmica koji su pred nama imat ćemo više podataka o sva tri faktora, koji će rezultirati odlukama koje će donijeti Pfizer, ali i vlade zemalja u cijelome svijetu”, rekao je Osborn. 

“Mogu reći da smo mi spremni. Zatreba li nam nova vakcina, mi smo ga u stanju razviti i proizvesti u velikim količinama. No u međuvremenu je najvažnije da booster dozu dobiju sve odrasle osobe kako bi se postigla ta temeljna razina imuniteta.” 

Na pitanje koliko dugo će ljudi trebati dodatne (booster) doze odgovorio je da je to “vrlo teško dugoročno prognozirati s obzirom na to da nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će se virus razvijati u budućnosti”.

“Po dosadašnjim znanstvenim saznanjima, vjerojatno ćemo i u predstojećim godinama trebati određenu razinu docjepljivanja odrasle populacije. Nažalost ne znamo hoće li se raditi o docjepljivanju svakih šest mjeseci ili svakih godinu dana, kako to činimo u slučaju cijepljenja protiv raznih sojeva gripe”, kazao je Osborn.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare