Zdrava verzija

Pita od jabuka: Bez maslaca, margarina, mlijeka i bijelog brašna

Ova najjednostavnija pita od jabuka je sočna, a najveći je naglasak baš na jabukama.

Za ovu pitu ne trebate nikakav maslac ni margarin, nikakvo mlijeko, ni bijelo brašno. Bez obzira na to, ova najjednostavnija pita od jabuka je sočna, a najveći je naglasak baš na jabukama.

Sastojci

  • 500 g jabuka
  • 100 g zobenih pahuljica ili zobenog brašna
  • 75 g samljevenih lješnjaka, badema ili oraha (ili svega pomalo)
  • 120 ml tekućine od kompota (objašnjenje u nastavku)
  • 60 g šećera ili sladilo po vašem izboru
  • 50 g maslinovog ulja
  • 5 g praška za pecivo
  • cimet
  • đumbir
  • muškatni oraščić
  • 2 listića lovora
  • 1 limun.

Priprema

Jabuke operite i ogulite te narežite na tanke prutiće ili naribajte na grublje.

Sve ostatke jabuka, uključujući i koru od jabuka prebacite u lončić, prelijte jednom litrom vode, dodajte malo đumbira, cimeta, muškatnog oraščića i listove lovora. Neka se kuha 20-ak minuta. Narezane ili naribane jabuke pokapajte sokom limuna.

Sve suhe sastojke promiješajte s praškom za pecivo, a ako koristite cijele orašaste plodove i zobene pahuljice, prethodno ih usitnite u blenderu ili procesoru do brašnaste teksture.

Od skuhanog kompota uzmite 120 ml tekućine, u nju dodajte šećer ili sladilo koje odlučite koristiti i maslinovo ulje te ulijte u suhe sastojke.

Kad ste sve dobro promiješali, dodajte jabuke, po želji još cimeta, lagano promiješajte i prebacite u kalup ili lim za pečenje koji prethodno namastite ili obložite papirom za pečenje.

Pecite 15-ak minuta na 180 °C, zatim smanjite temperaturu na 150 °C i pecite još otprilike toliko.

Pita je odlična dok je topla, ali i fino rashlađena. Sa i bez posipanog šećera u prahu, ali to ćete najbolje procijeniti sami.