Vijeće ministara BiH

Počela Dodikova ucjena i blokada? Povučen zakon o sudovima: ‘Ako ovo nastavi, izigrali su dogovor’

Košarac i Amidžić na sjednici VM BiH (Foto: Fena)

Zakon o sudovima BiH povučen je s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH, a ministar Staša Košarac (SNSD) rekao je da je to urađeno u skladu sa stavom RS.

Naime, jučer je Košarac zajedno sa Miloradom Dodikom najavio da Vijeće ministara BiH neće usvojiti niti jedna zakon dok se ne ispuni njihov uvjet i usvoji zakon u Ustavnom sudu.

Košarac je objavio da je današnji zakon povučen na njegov zahtjev i to upravo iz tog razloga.

Time je faktički počela ucjena i blokada SNSD-a kojom će biti stopirano usvjanje zakona na državnom nivou.

To su nakon sjednice komentirali ministri Edin Forto i Elmedin Konaković.

"Ne podržavam stav i dizanje tenzija. Iz Direkcije za evropske integracije kažu da je ovo najveći iskorak u posljednjih pet godina. Mi ćemo nastaviti raditi na tome.

Radi se normalno, u skladu sa političkim dogovorom koji se napravi. I nešto ide kad se dogovori. Danas je sjednicama imala tehnički karakter i dobro je da se radi. Ove važnije stvari možda čekaju neki dogovor. Ako se ne nastavi, mislim da nerad ne koristi nikome", rekao je Forto.

Konaković je kazao da bi želio podsjetiti Košarca i Dodika da postoji potpisan sporazum na državnom nivou.

"Imamo potpisan sporazum u kojem stoji da će zakon o sudovima biti usvoje ili će na kraju izigrati to. Očekuje se od nas da u toku ovog dijela ispunjavanja naših obaveza ispunimo zakon o sudovima i sukobu interesa i imenujemo koordinatora IPA fondova", naveo je on.

Kaza je da Zakon o sudovima ima i drugu dimenziju, a ta je da još nije sve dogovoreno.

"Sjedište suda nam je važno, složili smo se da bude u RS, ali zašto to mora biti u Banjoj Luci? Zašto bi iz Istočnog Sarajeva vozili zatvorenike u Banju Luku. Oko toga nemamo saglasnot.

Mi mislimo da se pitanje nadležnosti moraju precizno definirati. Važno je da se nadležnosti ne spuste ispod ovog nivao na kojem je sada", naveo je Konaković.

Govoreći o zahtjevu iz RS po pitanju Ustavnog suda BiH, Konaković je rekao da uslovljavanja ne mogu proći.

"Da li Dodik pristaje da bude većina Bošnjaka kao što ih živi u BiH. Ako se slaže evo hajmo odmah usvojiti. Je li misli neko da on može mene natjerati ili ja njega", naveo je Konakvoić.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao je da se na zakonu o sudovima radi 12 godina.

"Smatram da postoje sitne stvari koje nastojimo usaglasiti, od definicija do naziva i sjedišta. Sitnice su to jer nije bitno kako će se zvati. Bitno je da imamo drugostepeni sud, neovisno tijelo koje će u potpunosti biti odvojeno od prvostepenog.

Ono što je sporno jeste sjedište. Zašto Istočno Sarajevo? Jer je to stav Venecijanske komisije, zbog troškova, da to bude što bliže Tužilaštvu i zatvoru", istakao je Bunoza.