u slast

Pohovane tikvice s parmezanom: Savršen recept koji morate isprobati

Ovaj recept za pohovane tikvice s parmezanom iz rerne brzo se priprema, a još brže jede
Svježe tikvice savršeno su povrće. Ovaj recept za pohovane tikvice s parmezanom iz rerne brzo se priprema, a još brže jede.

Svježe tikvice savršeno su povrće koje se može pripremati na različite načine. Ovaj recept za pohovane tikvice s parmezanom iz rerne brzo se priprema, a još brže jede.

Sastojci za pohovane tikvice:

  • 2-3 tikvice
  • 200 g prezle
  • 150 g parmezana
  • 65 g svježeg bosiljka
  • 1 kašika bijelog luka u prahu
  • ½ čajne kašičice soli
  • ½ čajne kašičice bibera
  • 1 čajna kašičica kajenskog bibera
  • 2 jajeta

Priprema pohovanih tikvica:

  1. Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.
  2. Operite tikvice i narežite ih na tanke kriške s korom.
  3. U jednoj zdjeli istucite jaja, a u drugoj pomiješajte prezlu, naribani parmezan, sol i biber, bijeli luk u prahu, nasjeckani svježi bosiljak i kajenski biber.
  4. Kriške tikvica umočite prvo u jaje, a potom u prezlu. Tako panirano povrće stavite na lim za pečenje.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 15 do 20 minuta, dok tikvice ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Poslužite uz omiljeni umak. Dobar tek!