Vijesti

Preporuka Stručnog komiteta za imunizaciju: Ukoliko ste se vakcinisali u Srbiji ovo morate znati

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je Kriznom štabu da građani Srbije prime treću dozu vakcine protiv korone najmanje šest mjeseci nakon druge, kao i da to bude RNK vakcina, saznaje Kurir. To znači da je najbolje primiti “Pfizerovu” vakcinu, koja je RNK, dok čekaju isporuke “Modernine” najavljene za oktobar.

Međutim, građanima će na raspolaganju biti sve četiri vakcine koje su korištene u Srbiji (Pfizer, Astra Zeneca, Sputnjik i Sinofarm) i oni će sami birati koju će primiti kao treću dozu.

Ubjedljivo najviše građana Srbije primilo je kinesku “Sinofarmovu” vakcinu, koja je inaktivisana. Krizni štab bi trebalo 1. augusta da da zeleno svjetlo za treću dozu.

PROČITAJTE  Palmer: SAD žele vidjeti ciljane promjene Ustava. Politički lideri u BiH su sposobni napraviti kompromis kada moraju

– Na osnovu dosadašnjih malobrojnih istraživanja koja su pokazala da primjena treće doze, odnosno buster doze vakcine protiv Covida-19, dovodi do povećanja humoralnog imunskog odgovora, Stručni komitet za imunizaciju preporučuje davanje treće doze, tj. buster doze vakcine protiv Covida-19 osobama kod kojih je od aplikovanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su prethodno primile. I to prvenstveno kod osoba sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primalaca transplantata koštane srži i solidnih organa, osoba na hemodijalizi, starijih od 70 godina, starijih od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima – odlučio je na jučerašnjoj sjednici Stručni komitet.

PROČITAJTE  Oglasio se Stanislav Čađo i priznao da mu je UKC RS namještao tendere?!

Treću dozu mogu da prime i sve ostale osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, napominje Komitet.

– Za treću, buster dozu preporučuje se vakcina bazirana na tehnologiji informacione RNK, ali se ostavlja mogućnost izbora vakcina baziranih na drugačijem mehanizmu dejstva – navode u komitetu i dodaju da je neophodan preduslov za primjenu preporuke za davanje treće doze prethodno regulatorno usklađivanje sa propisima Republike Srbije.Povezani postovi: