Vijesti

Projekt vrijedan 944 hiljada KM: Završeni radovi na utopljavanju nastavnog objekta na Policijskoj akademiji FMUP-a

Policijskoj akademiji FMUP-a završeno utopljavanje zgrade u Sarajevu dvije fotografije zgrade Policijske akademije lijevo je kakva je nekad bilabijela stari prozori oštećena fasada a desno obnovljena nova žuta fasada na ulazu piše Policijska akademija

U Policijskoj akademiji FMUP-a danas je obilježen završetak radova na utopljavanju nastavnog objekta. Obilasku u povodu završetka radova su pored federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i Nusreta Beširevića v.d. direktora Policijske akademije prisustvovali i Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori, Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja i predstavnici BEEP-a.

Nastavni objekt sagrađen je 1964. godine i od tada nije bilo značajnih zahvata na rekonstrukciji objekta. Usljed ratnih djelovanja, pretrpio je znatna oštećenja. Uzimajući u obzir značaj te stanje samog objekta, FMUP je sačinio detaljni energetski pregled te aplicirao za sredstva IBRD zajma. U okviru „Dodatnog finansiranja za Projekt energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (AF BEEP)“. Analiza detaljnog energetskog pregleda je potvrdila da ovaj objekat odgovara kriterijima Svjetske banke za implementaciju mjera energetske efikasnost. Nakon toga ministarstvo je zaključilo Ugovor o realizaciji ovog projekta sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja.

Sa otvaranja obnovljene zgrade

Ministar Čampara je izjavio da je zadovoljan realizacijom projekta i da se u sklopu Policijske akademije FMUP-a nalaze još četiri objekta koja zahtjevaju obnovu. On je ozrazio nadu da će se ova uspješna saradnja nastaviti kako bi se i ostali objekti obnovili. To bi naročito poboljšalo smještaj polaznika akademije, a samim tim i kvalitet obuke.

Mnistar Martić je izjavio da je nastavni objekat u okviru kompleksa Policijske akademije FMUP-a jedan od uspješno realiziranih projekata energetske obnove.

„Ovim projektom smanjenja je emisija CO2 i povećana svijest o energetskoj efikasnosti. Vrijednost investicije za navedene radove iznosila je 944.208,00 KM. Procjenjena ušteda u troškovima za energiju ovog objetka iznosi 228.836,00 KM/god. Indeks uštede je 2,214,841 kWh/god“, izjavio je Martić.

Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori izjavio je da se prosječno u obnovljenim objektima uštedi 60 posto energije i zbog toga je ovo isplativa investicija.

„Imajući u vidu trenutne energetske aktivnosti u Evropi ovo je nešto najbolje što se dešava u trenutnoj situaciji. Nadam se da će polaznicima Akademije ovaj objekat biti ugodan za boravak i da će se proces obnove preostalih zgrada nastaviti“, rekao je Sheldon.

Sve navedene aktivnosti u realizaciji ovog projekta Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo je uz podršku i pomoć Federalnog ministarstva prostornog uređenja.