Region

Protesti zbog Kurtijeve odluke: Srbi suspendovali učešće u kosovskim institucijama

Nekoliko hiljada Srba danas je protestovalo u Gračanici, protiv kako su istakli ”institucionalnog nasilja koje nad njima sprovode kosovske institucije, koje im onemogućavaju da glasaju na srpskim izborima 3. aprila”.

Glavni transparent na protestnoj šetnji kroz centar Gračanice bio je “Mirom protiv Kurtijevog nasilja”, a učesnici protesta iz svih srpskih opština južno od rijeke Ibar nosili su i parole na kojima je pisalo “Stop Kurtijevom teroru”, “Samo hoćemo naša ljudska prava”, “Evropo zaustavi Kurtijevo iživljavanje”, i druge…

U ime okupljenih medijima se obratio Dilibor Jevtić, potpredsjednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca, koji je saopštio da su predstavnici Srba suspendovali rad u kosovskim institucijama.

Jevtić: Svi tužioce i sudije Srbi jutros su napustili kancelarije

“Svi tužioce i sudije Srbi jutros su napustili kancelarije nakon suspenzije predsjednice Osnovnog suda u Mitrovici i svi politički predstavnici Srba suspenduju svoj rad sa jasnom porukom da se prava poštuju i da se prestane sa institucionalnim nasiljem nad nama”, kazao je Jevtić.

Istakao je da je Srbima onemogućeno da iskoriste svoje pravo glasa na srpskim izborima, te da time kosovska vlast želi da ponizi Srbe i protera ih sa ovih prostora. Srbi žele da se bore demokratskim putem, ali da traže institucionalnu zaštitu.

“Poručujemo da nam je cilj želimo da se borimo demokratski i da je odgovornost na svima kako onima koji danas čine vlast u Prištini, tako i na predstavnicima međunarodne zajednice od koje tražimo institucionalnu zaštitu”, kazao je Jevtić.

Jevtić je rekao i da su iste poruke prenesene i sa protesta održanog u Sjevernoj Mitrovici, te da će kosovski Srbi nastaviti konsultacije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zbog učešća na sastanku kod Vučića u Beogradu, Sudski savjet Kosova suspendovao je juče predsjednicu Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljanu Stevanović. Policijski inspektorat Kosova takođe je saopćio da razmatra pitanje učešća pripadnika kosovske policije na sastanku u Beogradu.

Povodom suspenzije Ljiljane Stevanović, srbijanski predsednik ocijenio je da je premijer Kosova Albin Kurti riješio da napadne Srbe i sruši mir, te da je zbog kršenja Briselskog sporazuma taj sporazum više ne postoji.

Stevanović je sa mnogo drugih političkih i institucionalnih predstavnika kosovskih Srba 22. marta prisustvovala sastanku u Beogradu kod Vučića na kome se razgovaralo o odluci Vlade Kosova da ne dozvoli održavanje izbora u Srbiji na teritoriji Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurt izjavio je da Vlada Kosova nije odlučila da se srbijanski parlamentarni i predsjednički izbori ne održe na Kosovu 3. aprila, već da ne postoji prethodni sporazum između Kosova i Srbije o njihovom održavanju. Kurti je kazao i da nije pristao da se dogovor zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu Beograda i Prištine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare