Odluka VSTV-a

Raport saznaje: Sabina Sarajlija definitivno kriva, ne može biti birana na mjesto glavne tužiteljice

izvještaj o radu Tužilaštva sabina sarajlija

U trećesetepenom postupku Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) proglasilo je odgovornom glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS Sabinu Sarajliju i izreklo joj sankcije javne opomene i novčane kazne, saznaje Raport.

Nakon ovakve odluke VSTV-a Sarajlija, kojoj uskoro ističe mandat, ne može napredovati, odnosno ne može biti izabrana na visoku pravosudnu funkciju. Može se kandidirati ali njena prijava narednih godinu dana ne može biti razmatrana.

Ured disciplinskog tužioca je protiv Sarajlije pokrenuo disciplinsku tužbu, i to vrlo ozbiljnu. Tužbu je Prvostepena komisija odbacila u cijelosti, ali je Drugostepena komisija utvrdila odgovornost i sankciju.

“Tužba protiv Sarajlije podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57.: tačka 1. „povreda načela nepristrasnosti“; tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 12. „miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“ Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine”, rečeno je tada iz Ureda disciplinskog tužioca.