Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom | Babylon: Ovako nešto još niste gledali

Da biste nešto istinski voljeli, morate prigrliti sve u vezi toga, i dobro, i loše. Režiser Damien Chazelle voli Hollywood i bolno je svjestan da je gradska filmska industrija izgrađena na izrabljivanju i pohlepi… kao i na magiji i snovima, čemu se i posvetio u novom filmu Babylon.

I to je ono o čemu se radi. Hollywood je prikazan kao nemilosrdno mljevenje koje potiče svaki porok koji vam padne na pamet. Ali ko će primijetiti pokolj i očaj kada se niza spektakl za spektaklom?

Ostale recenzije:

Pale Blue Eye

Operation Fortune: Russo de Guerre

The Fabelmans

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Avatar: The Way of Water

Na gornje pitanje doslovno je odgovoreno na samom početku Babylona. Prikazan nam je vjerojatno tipičan utorak navečer na holivudskoj zabavi 1926. Gosti su u potpunoj razuzdanosti opterećenoj drogama u vili direktora studija.

Na spratu, mlada glumica se predozira. Kako odvratiti posjetitelje zabave da ne primijete kako se nosi onesviještena žena? Odgovor je spektakl kao slon pušten na zabavu. Doslovno slon u sobi odvraća pozornost holivudske elite od pravog slona u sobi, uznemirujuće stvarnosti ekscesa. Je li Chazelle već rekao sve što je htio reći o Hollywoodu? Naslovni zaslon još se nije pojavio.

Naravno, ima još puno toga za reći o ranom Hollywoodu dok pratimo kvartet likova. Tri nova u industriji i jedan veteran u liku Jacka Conrada, odigran sa svim predvidljivim i pouzdanim šarmom koji se može očekivati od Brada Pitta. Čini se da se Brad jedva trudi, ali ponekad je to sve što je potrebno za nastup. On i novopečena Nellie La Roy (Margot Robbie) uhvaćeni su u veliku prekretnicu filmske industrije. Prelazak na zvuk. Doba koje je iza sebe ostavilo mnoge zvijezde.

Nekoliko je filmova već dokumentiralo ovaj trenutak u historiji kinematografije, Singin’ in the Rain, The Artist, pa čak i najnoviji dugometražni film Downton Abbey pokrio je trenutak kada su glumci iznenada morali zvučati dobro. Ali nije samo to, promijenilo je i sve ostalo. Sve je to sjajno pokriveno u filmu Babylon.

Lekcija prijelaza na zvuk je zabavna koliko i fascinantna. Pokazano nam je da prije zvuka, filmski studio može biti jednako divlji i haotičan kao zabava prethodne noći. Romansa se snima uz vesterne koji se snimaju uz epsku ratnu dramu. I sve se snima na otvorenom (čak i scene u interijeru) jer je Los Angeles suh i nema sunčeve svjetlosti.

Studio je u biti samo komadić pustinje. Divljina nekoliko simultanih tihih snimanja tada se suprotstavlja novopodobnom talkie snimanju. To je cijeli svijet različitosti. U zatvorenom prostoru, gdje je tišina zlato, preciznost je ključna, a dobivanje pravog snimka urnebesno je frustrirajuća izdržljivost. Izvanredan trenutak u Babylonu.

Kritičari su podijeljeni o filmu Babylon, istaknuvši mnoge ekscese, uključujući 189 minuta trajanja. I da, to je dugo, ali ritam i struktura čine ga pravim. Moglo bi se usporediti sa Scorseseovim Goodfellas, The Wolf of Wall Street ili PT Andersonovim Boogie Nights. Ovo su filmovi o ekscesu s biblijskim trajanjem koje uglavnom ne primjećujete jer rijetko usporavaju i briljantno održavaju razinu zabave iz sekvence u sekvencu. A Babylon je duži od bilo kojeg od tih primjera.

Još jedan razlog zbog kojeg minutaža prolazi je iznimna glumačka postava, gore spomenuti Pitt brusi uglađenog i smiješnog Jacka Conrada, on je Clark Gable i Rudolph Valentino. Manny Diega Calve, meksički filmski asistent koji se penje kroz redove, simpatičan je i šarmantan “fin” tip. Jovaan Adepo lijepo i tiho portretira Sidneya Palmera, afroameričkog jazz glazbenika koji pronalazi svoje mjesto u središtu pozornosti dok se nosi s nekim od predvidljivih poniženja ere.

Na sve to, film pripada glavnoj dami Babylona, Margot Robbie koja glumi Nellie La Roy inspiriranu Clarom Bow. Robbie još jednom dokazuje da je jedna od najstrašnijih i najnepobitnijih zvijezda modernog Hollywooda. Glumi Nellie s toliko snage, strasti i užitka da gotovo osjećate da bi ponekad mogla biti animirani CGI lik. Ona ubrizgava toliko energije u ovaj scenarij da je gotovo nemoguće uzeti u obzir bilo koga drugog u ulozi. Učinila ga je vlastitim.

Cinično, ali magično, mračno, ali lijepo, ponekad uznemirujuća proslava voljene američke institucije koju mnogi ljudi mrze. Fascinantno, srceparajuće, smijte se naglas i dosljedno zabavno. Babylon očito nije za svakoga, ali oni koji će ga voljeti, uistinu će ga voljeti, i dobro i loše.

Popustljivost može biti dobra stvar.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinimaPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare