Zdrava hrana

Rijetki ga koriste, ali ovaj začin rješava probavne probleme, čisti jetru i smanjuje šećer u krvi

Kada je riječ o hrani za zdravlje crijeva, obično se spominju najpoznatiji probiotici, poput kiselog kupusa i drugog fermentiranog povrća. To su dobre namirnice iz više razloga, ali integrativni gastroenterolog dr. med. Marvin Singh ističe da ne bismo trebali zaboraviti i na neke druge "velike igrače" u zdravlju crijeva. Naime, riječ je o začinskom bilju i začinima.

Ne samo što su zdravi sami po sebi, nego su i svestrani, možete ih dodati bilo kojem jelu. Kad je riječ o najzdravijem začinskom bilju, dr. Singh smatra da je to korijander.

Zašto je korijander toliko dobar za probavu?

- Smatram korijander superbiljkom - rekao je dr. Singh za MindBodyGreen.

Ulje ekstrahirano iz sjemenki korijandera može ubrzati probavu. Međutim, korijander može spriječiti bolove i probleme sa sindromom iritabilnog crijeva.

Jedno osmosedmično istraživanje na 32 osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) pokazalo je da 30 kapi biljnog lijeka koji sadrži korijander uzimanih tri puta dnevno značajno smanjuje bol u trbuhu, nadutost i nelagodu, u usporedbi s placebo grupom.

Studije na životinjama koje su istraživale zdravstvene prednosti korijandera otkrile su da biljka ima i antimikrobna svojstva. U jednoj studiji, pilićima je davan ili ekstrakt na bazi vode ili prah sjemenki korijandera u različitim koncentracijama. U usporedbi s kontrolnom skupinom, oni koji su konzumirali vodeni ekstrakt i 1,5% i 2% praha pokazali su znatno smanjenu razinu Escherichije coli u tankom crijevu.


Zašto je korijander superbiljka?

Međutim, Dr. Singh navodi kako su benefiti korijandera ogromni i ne staju samo na rješavanju probavnih problema.

Korijander je bogat antioksidansima, poput vitamina C i vitamina A. Vitamin A održava zdravlje očiju i kostiju, dok vitamin C održava imunitet. Isto tako, korijander sadrži kvercetin, moćni flavonoid s antivirusnim i protuupalnim svojstvima koji održava zdravlje dišnih organa i sinusa.

Osim toga može se koristiti za detoksikaciju jetre i smanjenje šećera u krvi.

Zapravo, ljudi koji imaju nizak šećer u krvi ili uzimaju lijekove za dijabetes trebali bi biti oprezni s korijanderom jer je tako učinkovit. Studije na životinjama sugeriraju da sjemenke korijandera smanjuju šećer promicanjem aktivnosti enzima koji pomažu u uklanjanju šećera iz krvi.

Nutritivno, biljka se smatra dobrim izvorom lipida i linalola, eteričnog ulja. Tradicionalno se koristi zbog svojih antiepileptičkih, antidepresivnih i protuupalnih učinaka.


Kako ga konzumirati?

Obično postoje dvije polarizirajuće strane kad je u pitanju upotreba korijandera. Naime, ljudi većinom vole ili mrze njegov okus, a neki navode da im ima okus i miris poput sapuna. No, dr. Singh ga obožava i dodaje ga mnogima jelima.

- Obožavam ga kao dodatak salati ili bilo kojem jelu. Ubacim malo korijandera i hrana dobije bolji okus - rekao je dr. Singh.

Međutim, možete pripremiti i čaj od korijandera ako ga ne želite dodati u salatu, a voljeli biste iskoristiti njegove benefite. Čaj od sjemenki korijandera pije se kod slabe probave, proljeva, želučanih problema i hemoroida. Jednu čajnu žličicu mljevenih sjemenki korijandera prelijete šalicom vruće vode, ostavite preko noći i ujutro procijedite. Pije se po trećina šalice tri puta na dan.