Politika

SABNOR se zahvalio građanima: Sarajevo je pokazalo da je grad antifašizma i tolerancije

SABNOR Bosne i Hercegovine izrazio je zahvalnost svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, koji su u subotu bili na komemorativnoj šetnji žrtvama fašističkog terora u Sarajevu u periodu od 1941. do 1945. godine. U saopćenju ističu da su još jednom pokazali da je Sarajevo grad koji se sjeća svojih nevinih žrtava i grad koji je uvijek bio i ostao na pravoj strani historije.

"Političkim premještanjem Bleiburške komemoracije u Sarajevo i organizovanjem mise u sarajevskoj Katedrali, osjetili smo potrebu da podsjetimo građane Sarajeva na sav teror koji je vladavina NDH napravila u Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nismo protestvovali protiv vjerskog obreda, nego podsjećali na slavnu antifašističku istoriju grada Sarajeva i na nevine žrtve ustaškog terora. Posebnu zahvalnost upućujem u ime SABNOR-a, svim građanima Sarajeva i onima koji su nas podržali i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, na dostojanstvu i mirnoj šetnji kroz Sarajevo koja je održana bez ijednog incidenta ili bilo kakvog izljeva mržnje. Veliku zahvalnost upućujemo i medijima na profesionalnom izvještavanju, organima policije na korektnom odnosu prema svim ljudima koji su bili u šetnji i svim građanima koji su poštovali mjere sigurnosti u vrijeme vanrednog stanja uzrokovanog pandemijim virusa Covid-19", izjavio je Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

Nekoliko hiljada ljudi je odalo počast ubijenim građanima Sarajeva na Marijin Dvoru, i uputilo se prema Vječnoj vatri u mirnoj i dostojanstvenoj šetnji.
Sarajevo je, kažu iz SABNOR-a, pokazalo da je grad antifašizma, grad međusobne tolerancije i grad u kojem ne prolazi revizija historije i falsifikovanje slavne prošlosti i grada i Bosne i Hercegovine.
"Uprkos pokušaju politizacije i navedene mise i komemorativne šetnje, Sarajevo je pokazalo svoje dostojanstvo i antifašističku opredijeljenost, a vijest o tome je prenijela i većina najvećih medija iz Evrope i svijeta", saopćeno je iz SABNOR-a.