Vijesti

Salčin je danas na ročištu podsjetio da je Sebija govorila da može odmah nabaviti 40 respiratora. Zašto nije?

“Sebija Izetbegović je rekla da odmah može kupiti respiratore, da ima spremno sve za 30 do 50 respiratora. Rekao sam joj da nema smetnji.”

Ko vam je rekao da ćete vi biti krivi ako se medicinska oprema ne nabavi na vrijeme?

“Rekla mi je direktno Sebija Izetbegović”

Dio je ovo iskaza prvog saslušanog svjedoka Đenana Salčina u predmetu medijski nazvanog “Respiratori” a u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH, svjedočio je okolnostima sa proširene sjednice Vlade FBiH 16. marta prošle godine kada se razmatralo kako što prije nabaviti medicinsku opremu, prije svega respiratore.

Salčin je ponovio kako je ukazivao da se Zakon o javnim nabavkama ne može zaobilaziti niti ga je potrebno mijenjati, kako su to htjeli pojedini, prije svega direktori bolnica.

PROČITAJTE  Afera Respiratori: Solak komentarisao da ispada da ministrica i premijer ne znaju šta plaćaju

On je atmosferu i samu sjednicu opisao kao haotičnu jer “se nije znalo ko pije a ko plaća”.

No, kakve je respiratore direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović mogla nabaviti odmah?

Raport je o tome detaljno izvještavao, ali s obzirom na aktuelni trenutak vrijedi podsjetiti.

18. marta, dva dana nakon proširene sjednice KCUS poziva sarajevski firmu CUBICUS na “hitni pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku respiratora za potrebe KCUS-a”.

Poziv KCUS-a koji je upućen

CUBICUS je inače firma u vlasništvu Denisa Đulalića, a bavi se uvozom namještaja. Đulalić se povezivao sa youtuberom Adnanom Cerićem Cerixom, tada vjerenika Jasmine Izetbegović, kćerke Bakira i Sebije Izetbegović.

Direktorica Izetbegović je tražila 40 respiratora, a procijenila ih je na 2.620.000 KM bez PDV-a.

PROČITAJTE  Nakon objave na Raportu: U slučaj Zoran Čegar uključili se MUP i Tužilaštvo KS

Rok za dostavu ponude bio je isti dan u 13:15 sati. Komisija bi otvaranje ponuda organizirala u 13:30. Dakle cijela nabavka je išla u rekordno brzom vremenu.

Isti dan donesena je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Pogađate, bio je to CUBICUS.

Ugovor koji je KCUS bio potpisao sa firmom CUBICUS za nabavku respiratora

Međutim, nabavka se nikad nije realizirala. Navodno je Đulalić kazao da više nije u mogućnosti nabaviti respiratore, koji su prema riječime direktorice Izetbegović bili već spremni, upakovani i samo čekali instalaciju na KCUS-u.

Spekuliralo se da je sama direktorica Izetbegović naložila prekid ove nabavke, ali to nikad do kraja nije razjašnjeno. Đulalić, odnosno kompanija CUBICUS vratilu su novac.

Zanimljivo je da će oboje, i Sebija Izetbegović i Denis Đulalić, biti saslušani iduće sedmice kao svjedoci pred Sudom BiH.

Možda tad saznamo više o ulozi dr. Izetbegović u cijeloj aferi ali i zašto je propala nabavka 40 respiratora preko Đulalićeve firme.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare