BHDoktor

Samo čaša dnevno: Jača kosti, imunitet, reguliše probavu…

Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma. Prilikom kiseljenja zelje iz sebe ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol. Čaša dnevno je itekako poželjna.

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun tvari koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcij, magnezij, željezo i cink samo su dio bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.

Regulisanje probave

Imate problema sa zatvorom? Riješiće ih čaša dnevno ovog napitka. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije unose balans u crevnu floru i održavaju je zdravom, piše Zadovoljna.

Olakšano mršavljenje

Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina te djeluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak ishrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može da zamijeni jedan međuobrok te djelotvorno redukuje nezdrave masnoće.

Ublažavanje mamurluka

Ako ste slučajno popili previše džin-tonika, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažit ćete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

Jačanje kostiju

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcija, čovjeku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kiselom zelju nalazi vitamin K2.

Vitamin C

Rasol opskrbljuje tijelo vitaminom C koji je moćan antioksdians te neophodna komponenta svih vezivnih tkiva u tijelu. Istraživanja su pokazala da kupus tijekom procesa fermentacije zadržava između 61,9 i 100 posto svog sadržaja vitamina C. A samo jedna šolja rasola sadrži 34,7 mg vitamina C, što je 58 posto od dnevno preporučenog unosa. Željezo je mineral koji je neophodan za život jer regulira rast ćelija ta učestvuje u prijenosi kisika. Mnogi proteini i enzimi u našem tijelu trebaju željezo da bi mogli pravilno funkcionirati. Bez željeza, ćelije ne primaju dovoljno kisika, što za posljedicu ima umor te smanjenje imunološkog odgovora. Šolja rasola sadrži 3,47 mg željeza, što je 19 posto od dnevno preporučenog unosa.