Svijet

Šangaj je već tri sedmice u potpunom lockdownu. Sada objavili da imaju prva tri smrtna slučaja od covida

Šangaj je izvijestio o prva tri smrtna slučaja u zadnjem valu covida-19 u lučkom gradu na istoku Kine. Gradske vlasti u ponedjeljak su saopćile da se radi o tri starije osobe koje su imale i druge bolesti.

Sredinom marta zabilježena su dva smrtna slučaja u pokrajini Jilinu na sjeveroistoku Kine, koji se smatraju prvim u zemlji u više od godinu dana.

Nezavisni stručnjaci sumnjaju u tačnost službenih podataka o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa iz Pekinga, koji je u tom trenutku zabilježio da je 25. januara 2021. bio zadnji smrtni slučaj covida-19.

Šangaj je u centar najvećeg vala covida-19 u Kini od početka pandemije prije više od dvije godine. Velika većina stanovništva područja Šangaja, gdje živi 26 miliona ljudi, u izolaciji je od kraja marta.

U megagradu – kineskom privrednom i finansijskom centru – raste ogorčenost zbog nedovoljnih zaliha hrane, problema s medicinskom skrbi ili zaražene djece odvojene od roditelja zbog pravila karantina.

Ne zna se koliko će izolacija trajati.

Vlasti su objavile da je u nedjelju u Šangaju ponovno otkriveno više od 2.400 potvrđenih novih zaraza covidom-19 i više od 19.800 asimptomatskih slučajeva. Većina ukupnog broja novozaraženih u cijeloj zemlji odnosi se na Šangaj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare