Kriminal

SDA-ov biznismen i kandidat koji je registrirao firmu na beskućnika: Davud Zahirović osuđen zbog utaje poreza

Općinsku sud u Tuzli donio je osuđujuću presudu protiv Davuda Zahirovića, kandidata SDA za gradonačelnika Gračanica, otkriva Raport.

Sud ga je osudio na šest mjeseci uvjetni i naložio da plati kaznu od 4.000 KM. Zahirović je kriv što je izbjegavao da plati porez na dobit i tako pribavi sebi imovinsku korist. Kako se navodi u presudu, on je priznao krivicu.

Priča Davuda Zahirovića je poput nekih iz kriminalističkih filmova.

Naime, Zahirović je osnivač i vlasnik dvije farmaceutske kompanije - Zada Pharmaceuticals i Apoteka "Bosnafarm".

U fokus javnosti Davud Zahirović je stigao prvo na početku pandemije kada je objavio vijest da će njegova kompanija Zada proizvodi lijek Malcovir koji će se koristiti u liječenju koronavirusa. Vijest je odjeknula u medijima posebno kada je ovu kompaniju odlučila posjetiti ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ministrica Turković sa Zahirovićem u Zadi

Kasnije se otkrilo da su njegove kompanije dužne stotine hiljada maraka na osnovu poreza, zbog čega su imali problema i sa Upravom za indirektno oporezivanje.

Međutim, još veći skandal bio je kada je otkriveno da je Zahirović svoju kompaniju registrirao na Sabalhajrudina Suljagića, beskućnika iz Tuzle.

O Suljagiću je pisao Radio Slobodna Evropa. Kako su naveli, on je bez roditelja ostao u ratu, te je smješten u dom. Kada je napunio 18 godina, napustio je dom i od tada je živio na tuzlanskim ulicama.

u presudu Općinskog suda u Tuzli koja je nastala 16. septembra, se navodi da je Zahirović kriv što je:

"U periodu od 6. jula 2012. godine do 31.12.2013. kao osnivač i lice ovlašteno za zastupanje PZU Apoteka "Bosnafarm - Group" Čelić, svjestan i htijući da uskrati plaćanje poreznih i drugih fiskalnih obaveza utvrđenih u članovima od 45. do 48. Zakona o porezu na dobit, s ciljem da za ovu pravnu osobu pribavi protivpravnu imovinsku korist".

Presuda Općinskog suda Tuzla

On je, kako se navodi vršio pozajmice između dvije svoje firme, a nije prijavljivao dobit od određenih kamata, te je vršio određene malverzacije i tako stekao korist od 36.870,00 KM, za koliko je oštetio i budžet.

Obrazloženje presude

Sud je kako se navodi kao olakšavajuću okolnost uzeo to da je Zahirović priznao ovo djelo, međutim kao otežavajuću okolnost uzeo je to da je i ranije osuđivan. Zbog toga mu je, uz novčanu kaznu određena i uvjetna kazna zatvorom.

Ističe se da je Zahirović vratio 38.870 KM u budžet.