Svijet

Situcija u Evropi alarmanta: 11 sedmica opadale su brojke zaraženih, a onda je delta soj okrenuo sve naglavačke

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge u srijedu se u Sloveniji pridružio slovenskim dužnosnicima u upozorenjima da je potrebno vakcinisati se kako bi se spriječio jesenji val epidemije te upozorio na rizik sa širenjem delta varijante.

-Nakon 11 sedmica pada zaraza u Evropi, opet imamo njihov rast zbog delta varijante virusa, koja će do kraja augusta postati dominantna. No, za razliku od lani, imamo efikasne vakcine i priliku da izbjegnemo ponovo pogoršanje situacije, kazao je on nakon posjete ljubljanskom centru za vakcinaciju protiv COVID-19, u pratnji predsjednika Boruta Pahora i ministra zdravstva Janeza Poklukara, prenosi Hina.

Na važnost da Slovenija ubrza vakcinaciju, jer je do sada potrebne doze za zaštitu dobilo samo malo više od trećine stanovništva, upozorio je i slovenski predsjednik, pohvalivši zdravstveni sistem za njegovu veliku ulogu u svladavanju epidemije.

-Možemo birati između vakcinacije i bolesti, od koje se ne možemo sakriti. Znamo kako se virus širi i znamo da imamo vakcinu – nismo više nemoćni. S vakcinacijom možemo pobijediti opasnost i bezbrižno dočekati jesen, kazao je Pahor.

Poklukar, koji zadnjih sedmica posjećuje zdravstvene ustanove širom zemlje i poziva ljude na vakcinaciju, rekao je da je delta varijanta u Sloveniji značajno porasla i da je prošle sedmice zabilježeno 66 takvih slučajeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare