Puni Gas

Spaljeni Ferrari bez točkova i motora košta više od milion eura

Ferrari

Primjerci koji su bili u boljem stanju od ovog prodavali su se na aukcijama za više od 3,6 miliona eura. Ferrari 500 Mondial Spider je rijedak sportski automobil vrijedan milione eura, a čak i njegova zahrđala karoserija vrijedi mnogo.

U to je uvjerena aukcijska kuća RM Sotheby's, koja očekuje da će ova olupina puna rđe dostići cijenu veću od milion eura.

Za dvije sedmice ovaj Ferrari 500 Mondial Spider iz 1954. bit će na aukciji u SAD. Riječ je o rijetkom trkačkom automobilu, od kojeg je u početku napravljeno samo trinaest primjeraka, a ponuđeni primjerak je drugi proizvedeni 500 Mondial, kojeg je vozio čuveni Franko Kortez.

Primjerci koji su bili u boljem stanju od ovog prodavali su se na aukcijama za više od 3,6 miliona eura.

Ferrari 500 Mondial Spider je bio jedan od najbržih automobila pedesetih sa ubrzanjem od 0-100 km/h za 6 sekundi i maksimalnom brzinom od 235 km/h.

Početkom šezdesetih, 'automobil' koji je trebalo da bude na aukciji doživio je nesreću i zapalio se. Od tada je ostao samo zarđali okvir sa nekoliko limenih dijelova. Nedostaju sjedišta i točkovi, a originalni motor je uklonjen. Ukratko, svaki običan automobil u ovakvom stanju bi vjerovatno odmah bio odveden u najbližu deponiju, ali ne i Ferrari.

U aukcijskoj kući smatraju da će i u ovom stanju automobil koštati između 1,2 i 1,6 miliona eura.

Spaljeni Ferrari