pedofilija i nekrofilija

Srbijanski film je toliko šokirao ljude da je zbog njega direktor jednog festivala uhapšen. Tako je morbidan da ga sigurno nećete gledati

Kontroverzni srpski film redatelja Srđana Spasojevića iz 2010. je od prvog prikazivanja pratila fama jednog od najmorbidnijih filmova ikad snimljenih.

Zbog prikazivanja na jednom festivalu, uhapšen je direktor tog filmskog festivala. Film koji mnogi opisuju kao jedan od najskandaloznijih filmova snimljenih na ovim prostorima nastao je prije 14 godina, a o njemu se sad raspisao i britanski portal LADbible.

"Horor zabranjen u nekoliko zemalja bio je toliko uznemirujuć da je direktor festivala uhapšen jer ga je prikazao", napisali su u naslovu o srpskom filmu.

O čemu se radi?

Ovaj horor prati penzionisanu zvijezdu za odrasle koja pristaje sudjelovati u "umjetničkom filmu" prije nego što jednom zauvijek napusti taj posao. Međutim, ubrzo otkriva da je angažiran da snimi snuff film s temama poput pedofilije i nekrofilije. Jedna posebno uznemirujuća scena u filmu uključuje seks s leševima, a druga silovanje tek rođenog djeteta.

Srpski film je zabranjen u mnogim zemljama. Prvi put je prikazan u SAD-u u martu 2010. u sklopu festivala South by Southwest. Kada je trebao biti prikazan u Velikoj Britaniji u avgustu, došlo je do intervencije Westminsterskog vijeća - htjeli su da ga prvo klasificira BBFC (Britanski odbor za klasifikaciju filmova) prije nego što se prikaže na Film Four FrightFestu. Na kraju je povučen s festivala.

"Film govori da ne živimo u slobodnom svijetu"

Film je naišao na veće probleme kada je prikazan na projekciji samo za odrasle na španjolskom filmskom festivalu u Sitgesu. Naime, film je u toj zemlji bio zabranjen "zbog ugrožavanja seksualne slobode". Kada ga je filmski festival prikazao, direktor festivala Angel Sala optužen je za prikazivanje dječje pornografije u svibnju 2011. nakon pritužbi jedne rimokatoličke organizacije. Optužbe su kasnije odbačene.

“Smiješno je da nekome još uvijek filmovi i montaža mogu biti tako misteriozni, kao da su neka vražja posla. S druge strane, vrlo je tužan. To dokazuje da je moj film bio u pravu. Jedna od stvari koje film govori je da ne živimo u slobodnom svijetu. Način na koji je film napravljen također predstavlja naš otpor prema političkoj korektnosti", rekao je Spasojević za IndieWire o svim optužbama.

"Ovakve reakcije su zabavne, zanimljive, glupe i jako, jako tužne. To je dokaz da nismo slobodni ljudi", zaključio je redatelj.