MIKRONUTRIJENT

Tegobe s jetrom: Šta je kolin i zašto je važan za normalnu funkciju ovog organa?

Masnu jetru, jedan od sve prisutnijih problema u populaciji, karakterizira, kako i sam naziv kaže, nakupljanje masti u jetri. Uzroke nalazimo u alkoholu, prekomjernoj tjelesnoj težini, te u šećernoj bolesti.

Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom. Najčešće masna jetra nema simptoma te je stoga važno redovito obavljati preventive preglede i voditi zdrav život. Jednom kada se masna jetra uoči, osobi se najčešće preporuča dijeta za smanjenje tjelesne težine te prekid uzimanja alkohola. Specifične terapije nema. Ukoliko pacijent na vrijeme promjeni životne navike, dolazi do poboljšanja nalaza.

Kolin je vrlo važan mikronutrijent za jetru. Ljudi ga mogu sintetizirati u malim količinama, no neke grupe su u posebnom deficitu, npr. ljudi s nepravilnom prehranom, skloni pretjeranoj konzumaciji alkohola, i sl. Kolin je sastojak čiji manjak u organizmu utječe na sposobost jetre da prenosi masti i upravo on ima odobrenu zdravstvenu tvrdnju od Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) da doprinosi održavanju normalne funkcije jetre.