Magazin

Trik kako dobiti hrskavu pohovanu piletinu, a bez puno ulja u njoj

Zdravija pohovana piletina? Da, moguće je. Umjesto da je ubacite u litar ulja, u ovom receptu piletinu začinjavate i pripremate na isti način, ali je ne stavljate u ulje, već u rernu.

Vrlo je jednostavno! Piletinu pripremite kao za pohovanje, kao što to inače radite, poslažite je u prethodno malo nauljen protvan pa premažite uljem i s gornje strane (tako da cijeli komad bude nauljen).

Stavite da se peče u rerni oko pola sata (ovisno koliki su komadi) na oko 200 stepeni. Nakon 15 minuta okrenite piletinu na drugu stranu kako bi ravnomjerno porumenila.


Ako pripremate pohovane batake ili krilca, tada ih pecite na malo laganijoj vatri duže vrijeme kako bi se meso dobro ispeklo i oko kostiju. Kraće se pripremaju tanke pileće šnicle, možda 20-ak minuta.

Osim klasičnog omatanja mesa brašnom, jajima i mrvicama, postoji mnogo drugačijih načina kako se piletina (i ostalo meso) može pohovati.

Na primjer, nakon umotavanja u brašno može se uroniti u mješavinu jaja i mlijeka pa uvaljati u kukuruzne pahuljice. Na taj način će meso biti izuzetno hrskavo.