Vijesti

U KS sastanak o pripremama i mjerama. Forto: Pred nama je novi val, spremni smo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva KS Haris Vranić i zastupnici u Skupštini KS održali su danas radni sastanak sa direktorima i predstavnicima najvećih javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo na kojem su razgovarali o pripremama, mjerama i odgovorima na četvrti val koronavirusa, koji se, prema riječima epidemiologa, sa sigurnošću može očekivati u augustu ili septembru mjesecu.

Kako je ovom prilikom naglasio premijer Forto, sada se trebaju poduzeti mjere kako bi svi bili spremni za novi val.

Prisutni bili predstavnici zdravstvenih ustanova

“Od posebne je važnosti što smo danas čuli od čelnih ljude i predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Kliničkog centra, Opće bolnice i Domova zdravlja KS sa kojim kapacitetima raspolažu, koje su im mogućnosti i potrebe kako bi optimalno odgovorili na novi val koronavirusa. Na osnovu detaljnih specifikacija koje će nam dostaviti, mi ćemo poduzeti sve kako bi zdravstvo spremno dočekalo najavljeni porast oboljelih” poručio je premijer Forto.

Zdravstveni sektor je, prema riječima nadležnih, spreman za povećani broj oboljelih. Kako bi se obezbijedili još bolji uslovi zdravstvenog zbrinjavanja u otežanim okolnostima, iskazane su potrebe za dodatnim zdravstvenim kadrom, za opremanjem dodatnih prostora, za nabavkom novih respiratora, kao i većeg broja brzih testova.

Ministar zdravstva Haris Vranić i zastupnik Elmedin Konaković

Zbog nedovoljne vakcinacije stanovništva i relativno poroznih granica, Bosna i Hercegovina spada u države nekontrolisanog širenja koronavirusa. Zbog toga je angažovanje svih zdravstvenih kapaciteta, uz kontinuiranu kampanju o nužnosti pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, imperativ u sistemu zaštite.

“Kanton Sarajevo je bio i jeste vodeći i najorganizovaniji nivo vlasti kada govorimo o sveobuhvatnom odgovoru na epidemiju koronavirusa, od preventive do zdravstvenog zbrinjavanja. Pred nama je novi val epidemije i mi smo u potpunosti spremni odgovoriti na njega. Naš zdravstveni sistem je dobro uvezan, imamo finansijska sredstva za ove namjene i siguran sam da zajedno možemo uspješno odgovoriti i najvećim izazovima koronavirusa”, poruka je premijera Forte sa radnog sastanka sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u KS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare