Svijet

WHO poručuje Evropi: Stavljajte kontakte u izolaciju

U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u WHO-u Michael Ryan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.

“Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem covida bude stavljen u karantin tokom potrebnog perioda, kako bi se prekinuo lanac prijenosa”, rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sustavni način i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve”, rekao je.

Traženje kontakata u mnogim je evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva covida-19 je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu posljednje dvije sedmice.

“Oko polovine zemalja evropske regije WHO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija”, kazao je.

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, “ne ulazi u mozak”.

“Znam da je ljudima dosta, ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sistemz ako ne pazimo na mjere”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 miliona, a umrlih je 1,1 milion.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Roger https://netflix.com/
Roger https://netflix.com/
1 godina

Roger

NAME https://ya.ru
NAME https://ya.ru
1 godina

MyMessageCool