BHDoktor

WHO: Sve vrijeme uzimamo pogrešnu dozu vitamina C. Koja je prava?

Naučnici koji stoje iza ove tvrdnje smatraju rezultate studije iz 1944. šokantnima. Ti rezultati su do danas smatrani relevantnima, što pokazuje i činjenica da je trenutna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u skladu sa rezultatima te studije, a to je da je optimalan dnevni unos vitamina C od 40 do 45 miligrama.

Naučnici koji stoje iza nove studije objavljene u „American Journal of Clinical Nutrition“ rekli su da je istraživanje iz 1944., koje je sproveo „The Sorby Research Institute“, trebalo da procjeni nivo ishrane Britanaca tokom Drugog svjetskog rata, u vrijeme nedostatka hrane.

„U tom trenutku cilj je bio izbjeći skorbut, koji se javlja uslijed nedostatka vitamina C, a ne poboljšanje zdravlje“, tvrde naučnici.

Vodeći profesor Filipe Hujoel rekao je: da je „eksperiment sa vitaminom C šokantna studija. Oni su dugoročno iscrpljivali nivo vitamina C kod ljudi i stvarali hitne slučajeve opasne po život“.

Kao dio studije učesnicima je dodijeljeno nula, 10 ili 70 miligrama vitamina C dnevno u prosjeku u devet mjeseci. U tom periodu učesnicima su se nanosile eksperimentalne rane, a istraživači su koristili „snagu ožiljka“ kao mjeru količine vitamina C budući da je loše zacjeljivanje rana pokazatelj skorbuta.

„Nalazi ponovne analize podataka koje je dobilo istraživanje „Sorby“ ukazuju na to da je preporuka SZO preniska da bi se spriječila slaba snaga ožiljaka. Potreban unos vitamina C dvostruko je veći od dnevnog unosa vitamina C od 45 miligrama, koji preporučuje SZO“, dodao je profesor Hujoel.

Prema „National Health Service“ (NHS), vitamin C, koji je poznat i kao askorbinska kiselina, ima tri glavne funkcije: zaštitu ćelija i održavanje njihovog zdravlja, održavanje zdravlja kože, krvnih sudova, kostiju i hrskavice, kao i pomoć pri zacjeljivanju rana, prenosi Index.hr.

Dobri izvori vitamina C uključuju agrume, papriku, krompir, jagode, crne ribizle i brokoli.