Svijet

WHO upozorava: Korona se ubrzano širi u Africi

Pandemija novog koronavirusa ubrzano se širi u Africi, zahvaćajući nakon glavnih gradova u koje su virus donijeli putnici iz inozemstva i provincije, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

No nema indikacija da teški i smrtni slučajevi nisu službeno zabilježeni, niti je virus izazvao značajnu zarazu u izbjegličkim logorima širom kontinenta.

Deset zemalja najteže je pogođeno i na njih otpada 75 posto od gotovo 207.600 zaraženih na kontinentu te 5000 smrtnih slučajeva, rekla je Matshidiso Moeti, regionalna direktorica WHO-a za Afriku.

Južnoafrička Republika, koja je prošli mjesec počela postupno ublažavati mjere izolacije, najteže je pogođena i bilježi četvrtinu od ukupnog broja zaraženih, kazala je.

„Premda ti slučajevi u Africi čine manje od 3 posto od ukupne globalne brojke, jasno je da se pandemija ubrzano širi”, rekla je novinarima u Ženevi.

Dodala je kako vjeruju da podaci o velikom broju teških i smrtnih slučajeva nisu hotimice službeno nezabilježeni.

Afričko stanovništvo je relativno mlado i mnoge zemlje već su uspostavile zaštitne mjere zbog ebole na ulaznim tačkama kao što su zračne i morske luke i granični prijelazi. Ta dva čimbenika možda su do sada ograničila širenje covida-19, kazala je.

Međutim, mjere izolacije i zatvaranje tržnica u svrhu zaustavljanja širenja virusa teško su pogodile marginalizirane zajednice i porodice s niskim primanjima, upozorila je.

U Južnoafričkoj Republici, velik broj novozaraženih i umrlih na dnevnoj osnovi bilježi se u dvije pokrajine, Zapadnom i Istočnom Kaapu, kazala je. Posebno u Zapadnom Kaapu situacija se razvija slično kao i u Evropi i SAD.

Upozorila je da je dostupnost testova za koronavirus i dalje velik izazov u Africi.

„Dok ne budemo imali učinkovitu vakcinu, bojim se da ćemo vjerovatno morati živjeti s kontinuiranim širenjem zaraze u regiji, sa žarištima koja će trebati rješavati u nekim zemljama, kao što su Južnoafrička Republika, Alžir i Kamerun na primjer, za što su potrebne jako snažne javnozdravstvene mjere i mjere socijalnog distanciranja”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare