Životni stil

Zaboravite hljeb i peciva, ove brze lepinje iz tave totalni su hit

Lepinje iz tave

Iako svi vole dobar domaći hljeb, postupak pripreme ne uključuje samo miješenje tijesta, oblikovanje i pečenje, već i čekanje da se ono digne, da se rerna zagrije i na kraju spremanje kuhinje. Budući da nemamo baš uvijek dovoljno vremena za cijeli proces, napravite lepinje koje se ne dižu, a odličan su dodatak jelima na kašiku, brza podloga za pizzu ili jedan od glavnih sastojaka brzih, slasnih sendviča. Riječ je, dakako, o flatbreadu. Lepinje iz tave drugi su naziv.

U flatbread tehnički možemo ubrojiti i piadine, tortilje, naan, pita kruh i uglavnom sva peciva okrugle forme koja se mogu puniti na ovaj ili onaj način. Mogu se raditi s kvascem, ali i bez, s jogurtom i praškom za pecivo ili, pak, tek od mješavine brašna, vode i soli. Također, flatbread možete mijesiti dulje ili kraće, a peći ga možete na malo maslinova ulja ili na suhoj tavi, na vrućoj rešetci, ploči ili u pećnici. Ako pitate nas, dobra tava uvijek je najbrži i najjednostavniji odabir.

Budući da smo veliki fanovi svega što se može staviti pod naziv flatbread, isprobali smo nekoliko varijanta lepinja iz tave i s niti jednom nismo pogriješili. Iz iskustva govorimo, koristiti možete pirovo, integralno ili bijelo brašno, oblikovati ih možete na kukuruznom brašnu ili palenti kako bi se oko hljepčića stvorio hrskavi sloj, dok od tekućih sastojaka koristiti možete običan jogurt, grčki, kefir ili samo vodu. Kada je u pitanju masnoća, dobra opcija su maslinovo ili suncokretovo ulje, maslac ili ghee.

Tijestu možete dodati i začinsko bilje po želji, no još bolja ideja bit će flatbread premazati mješavinom maslaca i sitno sjeckanog peršina, kopra i vlasca kada ga tek izvadite iz tave.

Kao što smo već naveli, ove lepinje mogu se razvaljati tanko kako bi se kod pečenja na tavi stvorili lijepi mjehurići, te se kao takve koristiti za umatanje sastojaka kao što su komadi mesa, ribe, povrća, poput tortilja. Jednako tako, tanke lepinje mogu poslužiti i kao podloga koju ćete premazati jogurtom, pestom ili umakom od paradajza, dodati sir i druge dodatke pa sve zajedno dodatno zapeći na tavi i napraviti brzinsku pizzu.

Sastojci

600 g glatkog brašna

400 g brašna

15 g kvasca

20 g šećera

15 g soli

500 ml tople vode

Priprema

U posudi pomiješajte malo vode, kvasac i šećer, i pustite da stoji na toplom. Kada se kvasac digne, i na površini se pojave mjehurići ili pjena, pomiješajte ga s mješavinom brašna, ostatkom vode i soli. Zamijesite tijesto. Pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko sat vremena, ili dok se ne udvostruči.

Oblikujte kuglice, razvaljajte ih i pecite 2-3 minute sa svake strane na suhoj tavi.