Životni stil

Zamijesite već danas: Ovo je recept za hljeb iz 1952.

domaći hljeb

Nekad davno hljeb se mijesio od ječmenog brašna, a tek kasnije od pšeničnog. Nije se rezao, nego trgao rukama. U “Knjizi za svaku ženu” iz 1952. godine objavljen je recept za ovaj domaći hljeb.

Sastojci

1 kg brašna

0,6 l vode

1,5 dkg soli

2 dkg kvasca.

Priprema

Važno je dobro zamijesiti tijesto i ne žuriti. Kad se tijesto mijesi, u njega ulazi zrak koji ostaje 'zarobljen', a što je više zraka zarobljeno, hljeb će biti bolji. Nakon toga ostavi se da se digne, odnosno udvostruči svoj volumen, a za to je potrebno i do dva sata, a ponekad i više.

Važna napomena: Kuhinjska krpa, koju koristite kod prekrivanja tijesta dok se diže te hljeba nakon pečenja, ne smije imati nikakav miris, posebno ne po prašku za rublje ili omekšivaču, jer će se miris uvući u hljeb , a to nikako nije dobro. Domaćice imaju posebne krpe za pripremu hljeba i peciva, koje samo prokuhaju u loncu vrele vode, isperu i osuše - bez dodatka deterdženta.