post-COVID doktorica sa maskom mjerizasićenost kisikom pacijentici
Region

Zastrašujući post-COVID simptomi u komšiluku: Moždani udari, neurološka oštećenja, epileptički napadi

Najnoviji izvještaji iz Srbije svjedoče o zastrašujućim post-COVID simptomima, među kojima se ističu i teška neurološka oštećenja.

Jedno od brojnih izvještaja o post-COVID simptomima opisuje utjecaj bolesti COVID-19 na centralni nervni sistem u tri stepena. Preporučuje se svim pacijentima na bolničkom liječenju da obave snimanje magnetskom rezonancom koje bi uputilo na postojanje neuroloških oštećenja.

Sve više građana Srbije završava na neurologiji uslijed epileptičkih napada, koji su, prema riječima doktora, jedan od najčešćih post-COVID simptoma.

Upala mozga

“Zbog teške kliničke slike i lošeg općeg stanja uslijed korone moja je 64-godišnja majka hospitalizirana u bolnici. Provela je tu četiri sedmice. Kada je otpuštena, doveli smo je kući i ubrzo su se pojavili epileptički napadaji, koje nikada do tada nije imala”, prepričava Radmila Đorđević iz Beograda za Novu.rs te nastavlja: “Hitno smo je odvezli na hitnu, gdje je ostala na ispitivanju, a zatim smo je prebacili u Kliniku za neurologiju, gdje je ostala još nekoliko sedmica. Ljekari su naglasili da su napadi i neurološki problemi direktna posljedica korone.”

Bolnički kreveti širom Srbije puni su pacijenata s post-COVID simptomima. Osim tromboza, sve su učestaliji epileptički napadi i brojne druge neurološke komplikacije.

“Epileptički napadi kao posljedica bolesti COVID-19 uglavnom se javljaju kod muškaraca i kod ljudi starije životne dobi. Mahom kod onih koji imaju više od 65 godina. Događa se da kao posljedica post-COVID-a javi encefalitis, odnosno upala mozga, kao jedna od najtežih posljedica ovog virusa“, prepričava neurolog Gorica Đokić.

“Korona, međutim, može izazvati i miokarditis, što je bolest srčanog mišića miokarda. Zanimljivo je da se jako često javlja kod djece i općenito kod osoba mlađe životne dobi”, pojašnjava.

Od početka pandemije zabilježeno je više od 200 simptoma koji se javljaju kao posljedica bolesti COVID-19.

Moždana magla

“Jedan od najčešćih koji napada mozak je takozvana moždana magla, koju karakteriziraju nemogućnost koncentracije, zaboravnost, problemi s pamćenjem, a javljaju se i epileptički napadi, što ukazuje na pojavu ozbiljnog neurološkog problema”, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović.

“COVID-19 je sistemska bolest i oštećuje sve organe u tijelu. Tokom bolesti događa se da probije i takozvanu krvno-moždanu barijeru”, pojasnio je.

U izvještajima o neurološkim komplikacijama nakon preležanog COVID-a piše da su u prvoj fazi oštećenja ograničena na ćelije epitela nosa i usne šupljine. U drugoj fazi dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka u plućima, koji onda dolaze do mozga i mogu dovesti i do moždanog udara. U trećoj fazi virus prolazi krvno-moždanu barijeru i na neki način zaposjeda mozak.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare