DOBRE ZA TIJELO I MOZAK

Zdrave i jeftine: Najveći razlozi zašto jesti sardine

Stručnjaci savjetuju da bi se riba trebala naći na jelovniku barem jednom sedmično

Nije samo bitno koliko jedeš nego i što jedeš - za normalno funkcioniranje, dobro raspoloženje i manji rizik od oboljenja. Stručnjaci savjetuju da bi se riba trebala naći na jelovniku barem jednom sedmično. Ako ste u mogućnosti, ove zime na sedmičnoj bazi posegnite za sardinom. Stručnjaci je smatraju superhranom jer sadrži puno proteina, vitamin B12, kao i D vitamin koji nam je nužan, ali smo mu zimi manje izloženi zbog manje dnevnog svjetla.

Osim toga, kako piše Vogue, sardina ima jako važne omega-3 masne kiseline koje, između ostalog, pozitivno utječu na raspoloženje. Uz to, bogate su esencijalnim mineralima uključujući jod, selen, kalcij i kalcij. Sardina je cjenovno pristupačnija od, primjerice, lososa, a nutritivno je bogata i jednostavna za pripremu zdravih obroka.

Sjajna za mozak

Budući da obiluje vitaminom B12 pospješuje rad mozga, a kako je spomenuto, upravo zbog omege-3 može poboljšati raspoloženje i intelektualne funkcije. Vitamin D pak usporava starenje mozga.

Osim za mozak i raspoloženje, redovna (sedmična) konzumacija ove ribe mogla bi prevenirati opadanje kose. Tako tvrdi nutricionistica Paula Martin Clares za Vogue, prvenstveno je to zbog ulja u sardini. I kosi mogu pomoći visoke razine proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.

Izvor D vitamina

A zašto nam je važan vitamin D koji možemo pronaći u sardinama? Jer je ovaj vitamin uključen u više od 200 tjelesnih funkcija. Nedostatak negativno utječe na imunološki sistem te povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naravno, najbolji način za dobivanje potrebne doze vitamina D jest izlaganje sunčevom svjetlu, odnosno redovan boravak u prirodi. Kako su zimi dani tmurni i kraći, pravi je trenutak da D dozu nadoknadite upravo kroz zdravu prehranu pa i sardine.

I za kraj – pitate lii se isplati li se jesti konzervirane sardine, odgovor je DA! Iako stručnjaci uvijek napominju da su svježe namirnice bolji odabir, i sardine u konzervi mogu biti razumna alternativa – naravno, u razumnim granicama. Treba tražiti one s manje soli, a bolje je birati varijante u maslinovom ulju jer one, piše isti izvor, bolje čuvaju dobrobiti masnih kiselina. Dakako, konzervirana hrana nije dugoročna zamjena za svježe namirnice - pa ni ribu.