Region

Zelenskij se obratio stanovnicima crnogorske prijestolnice

Rusija se plaši našeg jedinstva i zato se trudi da nas razbije, rekao je u subotu u obraćanju stanovnicima crnogorske prijestolnice Cetinja predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

On se obratio Cetinjanima u znak zahvalnosti za podršku koju pružaju toj zemlji od početka ruske agresije, nakon što su stanovnici tog grada sto dana uzastopno protestovali tražeći povlačenje ruskih trupa.

Tokom svog obraćanja, koga su stanovnici Cetinja pratili u direktnom prijenosu na gradskom trgu, predsjednik Ukrajine je rekao da Rusija pokušava razbiti jedinstvo zapada.

“Naš zadatak je da održimo jedinstvo i tako nas neće moći razbiti. Jedinstvo je garant mira”, poručio je Zelenskij, istaknuvši kako sve evropske zemlje moraju razrušiti mreže ruskog utjecaja.

“Na svim razinama u Evropi moramo prepoznati da Rusija ne prijeti samo Ukrajini već svima. To Evropi zvuči malo neobično, ali sada vidite kako Rusija može pokrenuti rat”, naveo je Zelenskij.

Obraćanje su pratili gradonačelnik crnogorske prijestolnice Nikola Đurašković i ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Gerasimenko.

“Između svih gradova u svijetu samo je jedan grad gdje su po kiši i snijegu građani izlazili na ulice da pruže podršku ukrajinskoj borbi. To je Cetinje. Ti izvanredni ljudi su Cetinjani. U ime Zelenskog i ukrajinskog naroda iskreno se zahvaljujem vama dragi Cetinjani i dragi Crnogorci. Slobodarsko Cetinje daje vjeru da će dobro pobijediti zlo, zlo ruskog okupatora”, kazao je ambasador Gerasimenko.

Građani Cetinja organizirali su protestne šetnje od početka agresije 100 dana bez prestanka, a nakon toga šetnje se održavaju jednom mjesečno.

Obraćanje predsjednika Ukrajine organizirano je u sklopu sigurnosnog foruma „2BS“, koji se od 6. do 8. oktobra organizira u Crnoj Gori, prenosi Hina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare