Vijesti

Značajno pogoršanje epidemiološke situacije u TK. Stručnjak: Imamo sve odlike nekontrolisane epidemije

Broj zaraženih koronavirusom u ovoj sedmici u Tuzlanskom kantonu u odnosu na prošlu veći je za 98 posto, dok je broj zaraženih na respiratoru veći za 37 posto. Smrtnih ishoda Tuzlanski kanton ima 29 posto procenata više ove sedmice.

Prema dostupnim statistikama, u posljednjih pet dana broj zaraženih je veći za 960 slučajeva, dok je broj smrtnih ishoda u ovome periodu 14.

Imunizacija u ovome kantonu teče veoma sporo i postotak vakcinisanih osoba sa dvije doze dostigao je tek 32 procenta.

Profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Šekib Umihanić kaže da trenutna epidemiološka situacija u TK, prema kriteriju Svjetske zdravstve organizacije, ima odlike nekontrolisane epidemije s ograničenim ili nikakvim dodatnim kapacitetom odgovora zdravstvenog sistema, što zahtijeva opsežne mjere kako bi se izbjeglo preopterećenje zdravstvenog sistema i značajan porast broja oboljelih i smrtnosti.

“Četvrti val pandemije Covid-19 traje od augusta prošle godine i u poređenju sa ostalim periodima pandemije na našem kantonu, najduže traje i prema nezvaničnim podacima odnio je i najveći broj ljudskih života. Također, odlika četvrtog vala je i izrazita nespremnost zdravstvenog sistema TK na pandemiju Covid19”, smatra Umihanić.

Po broju nevakcinisanih stanovnika TK prednjači u Bosni i Hercegovini, a Umihanić navodi da organizirane medijske ili neke druge kampanje nema, kako bi se stanovništvu približio značaj vakcinacije na najrazumljiviji način.

“Ekipe koje provode vakcinaciju trebaju ići prema pacijentima, što predstavlja stalno iznalaženje novih mjesta za aplikaciju vakcine i na taj način olakšati korisnicima. Dobro se pokazalo vakcinisanje po tržnim centrima, potrebno je razmisliti da se vakcinacija obavlja i u prostorijama škola, mjesnih zajednica, sektorskih ambulanti o čemu svakako završnu riječ i preporuku trebaju dati epidemiolozi nadležnih institucija”, izjavio je za Fenu Umihanić.

Njegov stav je da usred pogoršanja epidemiološke situacije na Tuzlanskom kantonu treba razmisliti o uvođenju online nastave u školama i na fakultetima, te razmotriti mjere zabrane masovnog okupljanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare