Svijet

U očekivanju nove ruske ofanzive. Koje je oružje odbranilo Ukrajinu, a koje bi sada moglo biti ključno?

Ukrajina nastavlja apelirati na međunarodnu zajednicu da je podrži oružjem prije očekivanog novog napada ruskih snaga na istoku zemlje.

Sky News analizira kakvo su oružje ukrajinske snage koristile u borbi protiv Rusa - i što im je sada potrebno kako bi mogla nastaviti "odgovarati" protivniku.

Ruske snage su zadržane nizom oružja koje je Ukrajini isporučeno iz drugih zemalja.

Raniji američki vojni paketi uključivali su 800 protuzračnih sistema Stinger - a obećalo se još više.

Ukrajinci žele podršku u naoružanju

Stinger - "prijenosni" sistem protuzračne odbrane - uglavnom koriste snage na tlu, ali se mogu rasporediti i iz helikoptera. Turska je dronove Bayraktar TB2 počela prodavati Ukrajini 2019. godine, a korištene su na početku ruske invazije.

Stigli i dronovi

Ono mogu su gađati tenkove i oklopna vozila, ali su imali manji utjecaj otkako je Rusija postavila sisteme protuzračne odbrane na frontu.

Vjeruje se da su dronove "Switchblade" osigurali Amerikanci. Oni mogu imati domet od gotovo 80 kilometara i dostići brzinu od gotovo 185 kilometara na sat.

Turska je dronove Bayraktar prodala Ukrajini

Dron se može voditi do mete, a eksplodira pri udaru. Protutenkovski sistemi uključuju Javelin, koji se može ispaliti iz lansera s ramena i koristi termalni prikaz kako bi dosegao svoj cilj.

Uz daljnja američka obećanja o opskrbi, hiljase komada protutenkovskog oružja dopremaju evropske zemlje, uključujući Švedsku, Njemačku i Norvešku.

Velika Britanija se obavezala osigurati Starstreak protuzračno oružje, za koje se zna da je najbrža raketa zemlja-zrak kratkog dometa i može ubrzati do četiri puta veće brzine od zvuka.

Vode se žestoki sukobi

Prošlog sedmice, Češka je objavila da će poslati 12 tenkova T-72 sovjetskog dizajna - prva članica NATO-a koja će osigurati takvo oružje.

Češka je Ukrajini isporučila tenkove, višecjevne bacače raketa, haubice i borbena vozila među vojnim pošiljkama vrijednim stotine miliona dolara, navode dva izvora iz češke odbrane.

Također se navodi da je zemlja pregovarala s Ukrajinom o popravku oštećene opreme. Velika Britanija je rekla da će poslati 120 oklopnih vozila i protubrodskih raketnih sistema u Kijev.

Objave Zelenskog

Slovačka je poslala sistem protuzračne obrane S-300, a njemačka kompanija za naoružanje navodno je ponudila 100 samohodnih komada artiljerijkog oružja.

Američki zvaničnici rekli su da šalju 600 borbenih dronova, koji imaju domet od 80 kilometara.

Ukrajinci također žele proturaketno i protubrodsko oružje uz borbene avione, tenkove i drugu artiljeriju.

Očekuje se nova ruska ofanziva

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij uputio je zahtjeve kroz niz emotivnih obraćanja parlamentima i ambasadama širom svijeta.

Kaže da su snagama njegove zemlje potrebne protubrodske rakete Harpoon, koje imaju domet od gotovo 100 kilometara, mogu dostići brzinu od 850 kilometara na sat i nositi bojevu glavu koja izaziva enormnu eksploziju.

Promijenili taktiku

Žele i samohodnu artiljeriju, poput Krauss-Maffei Wegmann PzH2000. Sa peteročlanom posadom, domet vatre je veći od 40 kilometara.

S obzirom na to da su Rusi spremni promijeniti taktiku i usredotočiti svoje napore na napad na istočnu Ukrajinu, stručnjaci vjeruju da će protuzračni sistemi biti ključni za odbranu ojnika i civila od zračnih napada.

Ukrajinci se nadaju i artiljerijskom oružju

Odbrambeni sistem S-300 ima projektile koji pogađaju brzinom od 7-400 kilometara na sat uz domet od nešto više od 140 kilometara.

Sistemi protuzračne odbrane Nasams imaju domet od 74 kilometra sa brzinom od 4.800 km/h.

Rusko ministarstvo odbrane u ponedjeljak je ustvrdilo da su ruske snage uništile protuzračne raketne sisteme S-300, dodavši da ih je "Ukrajini isporučila jedna evropska zemlja".