Magazin

Djeca Kremlja rasuta po Evropi: Gdje su odrasle bogate kćerke ruskih moćnika

Iako se veći dio ruskih zvaničnika trenutno nalazi pod sankcijama, imovina u inostranstvu im je zamrznuta, a računi blokirani, njihova djeca žive potpuno drugačije.

Veći dio "djece Kremlja" školovao se u zapadnim zemljama, gdje i sada žive prilično luksuznim životom, prenosi Nova.rs.

Elizaveta Peskova

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dugogodišnji saradnik ruskog predsjednika koji je na Zapadu dobio nadimak „Putinov megafon“, našao se na meti sankcija brojnih zemalja.

Sjedinjene Američke Države su nedavno sankcionisale Peskova, njegovu suprugu i dvoje odrasle djece iz dva prethodna braka, navodeći da porodica živi luksuznim načinom života koji nije u skladu sa platom državnog službenika Peskova.

Najmanje dvoje njegove djece je odraslo u zapadnoj Evropi prije nego što su se kao odrasli vratili u Moskvu.

Na osnovu podataka o imovini, postova na društvenim mrežama i baza podataka o prekršajima u saobraćaju, Fondacija za borbu protiv korupcije je također otkrila da sadašnja, bivša supruga i djeca Peskova posjeduju luksuzna vozila i kuće od više miliona dolara širom svijeta, uključujući Rusiju i Francusku.

Peskova: Osudila rat u Ukrajini

Elizaveta Peskova (24) izazvala je buru na društvenim mrežama zbog objavama o luksuznom načinu života. Ona nikada nije krila da voli život u Evropi, jer se tamo osjeća bolje, a ruski obrazovni sistem jednom prilikom nazvala je "pravim paklom".

Nedavno se otvoreno suprotstavila očevim stavovima, kada je na društvenim mrežama objavila poruku u kojoj osuđuje rat u Ukrajini. Peskova se obrazovala u Parizu, nakon čega je stažirala u kompaniji "Louis Vuitton", a stekla je diplomu iz marketinga.

Polina Kovaleva

Na udaru zapadnih zvaničnika našao se i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ali i njegova porodica.

Njegova ćerka Katerina Lavrova studirala je u Londonu i New Yorku, gdje je i živjela 17 godina. Mnogo veću pažnju javnosti izazvala je kćerka njegove sadašnje partnerke.

Polina Kovaleva živi u Londonu, gdje poseduje stan vrijedan 5,8 miliona dolara u jednom od najskupljih kvartova.

Fondacija za borbu protiv korupcije otkrila je da je Kovaleva kupila stan u Kensingtonu kada je imala 21 godinu. Kovaleva se nedavno našla pod sankcijama Velike Britanije upravo zbog nepoznatog porijekla novca kojim raspolaže i veze sa Putinovim šefom diplomatije.

Pored luksuznog stana, Polina se kreće u najskupljim restoranima u Londonu, nosi dizajnersku odjeću i često prikazuje luksuzna putovanja.

Marija Voroncova i Katerina Tihonova

I kćerke samog Vladimira Putina provele su dio života van Rusije. Starija sestra, Marija Voroncova udata je za nizozemskog biznismena Jorita Fasena, sa kojim živi u njegovoj rodnoj zemlji.

Katarina Tihonova vodi kompaniju „Inopraktika“ i zamjenik je direktora Instituta za matematička istraživanja složenih sistema pri Moskovskom državnom univerzitetu.

Sam naučni centar vrijedan je 1,7 milijardi dolara, a Katerina je doktorirala fiziku i matematiku.

Za milijardera Kirila Šamalova, sina Nikolaja Šamalova, suvlasnika banke Rusije, udala se 2013. godine, a mediji su pisali da se par razveo 2018. godine.