Politika

Raport otkriva: Ko su kandidati za ministra visokog obrazovanja u KS

Nakon što je Melika Husić-Mehmedović u julu podnijela ostavku na mjesto ministrice visokog obrazovanja u Vladi KS ova pozicije je upražnjena.

Nju je na ovu poziciju predložio nezavisni zastupnik u Skupštini KS Damir Marjanović, a ostavku je dala nakon što nije usvojen novi zakon o visokom obrazovanju.

Od tada je ovo mjesto upražnjeno, a mnogo se špekuliralo o tome ko će ga popuniti. Tako se govorilo i da bi na tu poziciju mogla preći Naida Hota-Muminović, NiP-ova ministrica osnovnog obrazovanja.

Međutim kako je Raportu rečeno, NiP neće ovu poziciju, te je ona pripala SDP-u.

Ova stranka, kako saznajemo, tokom ove sedmice trebala bi razmatrati kandidate te predložiti jednog za poziciju ministra.

Raport otkriva da je trenutno na nekoliko osoba, tačnije tri. No, taj spisak bi se mogao i proširiti.

Prema našim informacijama trenutni kandidati su Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. Samira Galijašević sa Medicinskog fakulteta, ali i, iznenađujuće, profoser sa Fakulteta političkih nauka - Senadin Lavić.

Iako je pozicija pripala SDP-u, navodno i Naša stranka ima svog kandidata. Radi se o Eniti Nakaš. Ona je prošle sedmice postala član NS-a i odmaj je dobila poziciju u Predsjedništvu stranke. U saopćenju su naveli da će njen zadatak biti rad na poboljšanju obrazovanja.